Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Cestovné na železniciach od septembra nezdražie

BRATISLAVA - Cestovné na slovenských železniciach od septembra nezdražie. Návrh na mierne zvýšenie cien, proti ktorému sa postavil premiér Robert Fico, definitívne zamietlo ministerstvo dopravy.

Informoval o tom Slovenský rozhlas. Návrh zvýšiť cestovné v priemere o 0,93 percenta pripravil Úrad pre reguláciu železničnej dopravy na návrh štátneho osobného prepravcu Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Fico ešte minulý týždeň vyzval ministra dopravy Ľubomíra Vážneho, aby akýkoľvek návrh na zdraženie cestovného stiahol z prípravného konania.

Ministerstvo však tvrdilo, že k rozhodnutiu dospelo samostatne a bez nátlaku. Podľa ministerstva bola pôvodná dohoda pred prípravou dokumentu iná. "Znela v takom zmysle, že sa odbúra manipulácia s jedno- a dvojcentovými mincami, následne tak mali byť pripravené jednotlivé tarify. Pán minister zhodnotil tento návrh ako návrh, ktorý nie je v súlade s tým, aká bola dohoda, a najmä v čase krízy nepripúšťa navyšovanie cestovného," uviedol hovorca úradu Stanislav Jurikovič.

"V prípade, že by návrh bol v zmysle dohody, bola by tu snaha zo strany pána ministra rokovať o tomto aj s pánom premiérom, ale vzhľadom k tomu, že tento návrh nesplnil jeho požiadavky, tak tým pádom je toto celé zamietnuté," dodal Jurikovič.

Železničná spoločnosť podľa SRo pripustila, že tentoraz v návrhu zaokrúhľovala viac smerom hore. "Pretože v januári tohto roku pri prechode na euro sme zaokrúhľovali len smerom dole," povedal hovorca ZSSK Miloš Čikovský.

Podľa návrhu pripravovaného cenníka mali platiť viac aj žiaci pri predplatených cestovných lístkoch (navrhované zvýšenie cien o 1,78 percenta). Predpokladalo sa tiež zvýšenie cien pre ľudí nad 70 rokov, ktorí v súčasnosti platia asi 17 centov (5,10 Sk) za každých 50 kilometrov. Bežný lístok z Bratislavy do Košíc mal zdražieť na 17,20 eura (518,20 Sk) zo súčasných 17,18 eura (517,60 Sk). Tieto ceny nezahŕňali miestenku, ktorá v rýchlikoch v súčasnosti stojí 0,66 eura (19,90 Sk). O jej cene podľa návrhu od jesene už nemal rozhodovať úrad, ale železničný prepravca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu