Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Počet nakazených novou chrípkou v júli výrazne stúpol

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Počet nakazených novou chrípkou A (H1N1) na Slovensku v júli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom výrazne stúpol. Kým koncom júna Národné referenčné centrum (NRC) evidovalo 13 ochorení, v júli zatiaľ hygienici odhalili viac ako 30 prípadov.

Prvé ochorenie krajina zaznamenala koncom mája. Ministerstvo zdravotníctva plánuje nakúpiť vakcíny.

"Ku dnešnému dňu NRC pre chrípku potvrdilo 44 prípadov novej chrípky. Celkovo bolo vyšetrených v laboratóriu NRC pre chrípku 663 materiálov," informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Lenka Šramková.

Do štatistík sa dnes zapísali tri nové prípady. Takzvanou prasacou chrípkou sa nakazila 22-ročná žena z Bratislavského kraja, ktorá sa vrátila zo Španielska. Medzi chorými je aj 29-ročná Austrálčanka, ktorá je v súčasnosti v Trnavskom kraji. Tretím nakazeným je 22-ročný muž z Trenčianskeho kraja. "Má negatívnu cestovateľskú anamnézu, bol v kontakte s osobou, ktorá sa vrátila z Londýna," uviedla Šramková.

Štatistiky ÚVZ neuvádzajú prípady Slovákov, ktorí ochoreli na novú chrípku v zahraničí. V Írsku bol nedávno hospitalizovaný s nebezpečným vírusom slovenský občan, ktorý je v umelom spánku. Podľa denníka Sme 30-ročný muž z Bratislavy má obojstranný zápal pľúc a zlyhávajú mu obličky. Chorobu potvrdili pred časom aj u slovenského vojaka na Cypre.

Slovensko plánuje na nový typ chrípky nakúpiť vakcíny. "My sme ešte minulý týždeň požiadali Štátne hmotné rezervy, aby nakúpili vakcíny v objeme 20 percent populácie," reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Chrípkou A (H1N1) sa nakazili tisíce ľudí po celom svete. Stovky z nich novému ochoreniu podľahli, pričom denne pribúdajú nové prípady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu