Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Žaloba: Aliancia napadla "nástenkový" tender

Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play podáva žalobu
Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play podáva žalobu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Občianske združenie Aliancia Fair-play dnes napadlo na súde sporný tender ministerstva výstavby za 3,6 miliardy Sk (119,5 milióna eur). Od súdu žiada, aby zmluvu z tendra vyhlásil za neplatnú, keďže podľa združenia bola uzavretá v rozpore so zákonom. ČTK o tom informovali zástupcovia aliancie.

Ministerstvo sa nedávno dohodlo s víťazným konzorciom firiem na zrušení zmluvy, časť peňazí však už bola vyplatená. Ministerstvo pritom čelilo kritike opozície aj médií, že niektoré nákupy v rámci tendra na služby súvisiace s fondmi EÚ boli predražené. "Ak by súd označil zmluvu za neplatnú, štát by mohol žiadať o vydanie takzvaného bezdôvodného obohatenia, teda práve hodnoty predražených položiek," uviedla Zuzanová Wienková z Aliancie Fair-play. Súťaž už stála kreslo ministra výstavby Mariana Janušeka (nominant SNS).

Aliancia napadla zmluvu, aj keď nebola jednou z jej strán; odvolala sa však na takzvaný naliehavý právny záujem. "Ak by mali slovenské súdy cit pre spravodlivosť a morálku, existuje šanca, že by dokonca našu žalobu mohli prijať," uviedla Wienková.

Opozícia vedeniu ministerstva tiež vyčítala, že oznámenie o súťaži v roku 2007 vypísalo len na ťažko prístupnej nástenke vo svojej budove. Jediným záujemcom a zároveň víťazom sa potom stalo konzorcium s firmami údajne blízkymi SNS. Viaceré pochybenia pri tendri zistili Úrad pre verejné obstarávanie a Najvyšší kontrolný úrad. Opozícia už ohlásila, že sa po druhý raz pokúsi presadiť odvolanie Janušekovho nástupcu Igora Štefanova, ktorý sa údajne podieľal na tendri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu