Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fico odkazuje Maďarom: Nie sme v Uhorsku!

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda nepodľahne žiadnemu nátlaku na zrušenie novely zákona o štátnom jazyku. Vláda odmieta akékoľvek vyhlásenia maďarského parlamentu, maďarskí politici stále nepochopili, že Slovensko je suverénny štát a už nežijeme v Uhorsku, vyhlásil dnes na mimoriadnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico.

Rozhodne tak odmietol výzvu maďarského parlamentu na zrušenie spornej novely, ktorú dnes v Budapešti podpísali šéfovia všetkých politických klubov vrátane vládnych socialistov. Novela zákona bola súčasťou vládneho programu a jej načasovanie nebolo žiadnou provokáciou, ale naplnením plánu legislatívnych úloh vlády.

Fico zdôraznil, že novela neobmedzuje menšinové práva, zakotvuje len právo občanov Slovenska dorozumievať sa vo svojom vlastnom, na území SR štátnom jazyku. Novelu zákona podpísal prezident SR Ivan Gašparovič minulý piatok. Jeho hovorca Marek Trubač to pre SITA odôvodnil potrebou chrániť Slovákov na juhu, kde žijú v menšine s občanmi maďarskej národnosti. Novelu pripravilo ministerstvo kultúry. Parlament ju schválil napriek protestom Maďarska.

,,Je to zákon, ktorý zodpovedá medzinárodným pravidlám, " konštatoval dnes premiér Fico. Maďarsko v reakcii na prijatie zákona zrušilo prípravu schôdzky premiérov a iniciovalo jeho preskúmanie Bruselom a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu