Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fico: Každý Slovák musí mať v SR právo dohovoriť sa slovensky

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Každý občan Slovenskej republiky musí mať právo, aj podložené sankciami, dohovoriť sa štátnym slovenským jazykom na území Slovenskej republiky. Uvádza sa to v reakcii premiéra a predsedu strany Smer - sociálna demokracia Roberta Fica na dnešné vyhlásenie maďarského parlamentu k novele zákona o štátnom jazyku.

"Maďarské politické strany by boli najradšej, keby sa Slováci na juhu Slovenska museli naučiť po maďarsky, aby tam mohli žiť," konštatuje Robert Fico v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa Smer-u Katarína Kližanová Rýsová. Poslanci maďarského parlamentu dnes podpísali vyhlásenie, v ktorom žiadajú Slovensko, aby zrušilo nedávno prijatú novelu jazykového zákona, pretože má negatívny vplyv na maďarskú menšinu.

Podpis vyhlásenia v parlamente inicioval predseda Zväzu slobodných demokratov (SZDSZ) János Kóka. Podľa jeho názoru musia byť použité všetky diplomatické a medzinárodné právne prostriedky, aby bol na Slovensko vyvíjaný tlak s cieľom zrušiť zákon pred jeho plánovaným vstupom do platnosti 1. septembra. Kóka uviedol, že problém nie je v spore medzi oboma krajinami, ale skôr v porušení ľudských práv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu