Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Sprejera prezradila priemyselná kamera

PREŠOV – Prešovskí mestskí policajti v utorok krátko pred polnocou chytili sprejera, ktorý postriekal historickú budovu Župného domu na Metodovej ulici v Prešove.

Počínanie 20-ročného mladíka, ktorého sprevádzali traja hliadkujúci komplici, zachytila priemyselná kamera. Skupinka mladých mužov sa snažila ukryť pred policajnou hliadkou v jednom z nočných barov, tam ich však príslušníci Mestskej polície našli a privolali kolegov zo štátnej polície.

Sprejer sa nestihol zbaviť ani farieb, s ktorými „označkoval“ národnú kultúrnu pamiatku. Pod ťarchou dôkazov sa priznal. Ako dnes informoval primátor Prešova Pavel Hagyari, mesto si v trestnom konaní bude uplatňovať finančnú náhradu škody. Jej výšku odhadol na dve až tri tisícky eur.

Náčelník Mestskej polície v Prešove Ján Andrejko uviedol, že nejde o prvý úspešný zásah mestských policajtov voči sprejerom. V tomto roku už chytili jednu skupinku sprejerov na Sídlisku III pri nákupnom centre Družba, kde polícia reagovala na základe oznámenia občanov. Andrejko vyslovil spokojnosť s kamerovým systémom v centre mesta, kde majú rozmiestnených 12 kamier. Na ich monitorovanie zriadili chránenú dielňu, kde našli pracovné uplatnenie občania so zdravotným postihnutím. V najbližšom čase chcú nainštalovať ďalšie kamery na sídliskách Šváby a Sekčov. Súčasne na Sekčove plánujú zriadiť ďalšie pracovisko formou chránenej dielne.

Primátor Hagyari sa pred časom kontaktoval so sprejermi a vyčlenil im jednu stenu autobusovej zastávky pri železničnej stanici na sprejerskú výzdobu. Radnica kúpila aj farby a navrhla motívy na grafiti. Milovníci tohto druhu umenia tu vytvorili erb mesta a ďalšie jeho symboly. Primátor dnes pripomenul, že išlo o ústretový krok mesta. Hovorili o zorganizovaní street vernisáže a medzinárodného festivalu grafiti.

Mesto by vedelo poskytnúť veľké drevené alebo plagátové plochy, kde sa grafiti vytvoria. Jednou z možností by bola mestská hala, na ktorú by sa obrazy zavesili a po určitom čase sa výstava môže zopakovať. „Je pár nespratníkov, ktorí nechápu, že zákon platí pre každého. Ide o skupinku, ktorá potrebuje k svojmu prejavu adrenalín. Ten ich vyjde na niekoľko tisíc eur a nesporne pribudne aj zápis v trestnom registri,“ uviedol Hagyari.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu