Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUALIZOVANÉ Potvrdili vinu odsúdeným za vraždu Cervanovej

Najvyšší súd SR
Najvyšší súd SR

BRATISLAVA - Najvyšší súd definitívne rozhodol, že šiesti odsúdení vo vyše tridsaťročnom prípade vraždy študentky Ľudmily Cervanovej sú vinní a zobral im tak zrejme poslednú šancu na oslobodenie.

Peter Préti z kancelárie súdu dnes povedal, že súd zamietol dovolanie, pretože v procese nezistil žiadne chyby. Dvadsaťročnú Cervanovú znásilnili a zavraždili v lete 1976.

Najvyšší súd už šiestich Nitranov právoplatne odsúdil v decembri 2006 a väčšina z nich si trest odpykala. Vo väzení zostal len Milan Andrášik, ktorého by mali prepustiť v polovici roka 2011. Muži tvrdili, že bývalý režim proces zmanipuloval a stali sa len náhodnými obeťami snahy vyšetrovateľov ukončiť verejnosťou sledovaný prípad. Preto podali dovolanie aj voči právoplatnému rozsudku.

Senát však o dôkazoch nepochyboval a 1. júna na neverejnom zasadaní ich odsúdenie potvrdil. "Pri preskúmaní celej veci nezistil iné právne pochybenia, ktoré by odôvodňovali zrušenie rozhodnutia," povedal Préti.

Vražda Cervanovej je jedným z najkontroverznejším aj najdlhších procesov v dejinách slovenskej justície. Podľa súdov pred takmer 33 rokmi vtedy ešte mladíci medičku uniesli z diskotéky v bratislavskej Mlynskej doline a v jednom byte ju opili a znásilnili. Údajne sa bránila a chcela ich udať, preto ju zavraždili. Jej telo potom našiel náhodný okoloidúci v potoku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu