Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Andrášik, odsúdený za vraždu Cervanovej, na slobodu nepôjde

Milan Andrášik
Milan Andrášik

TRNAVA - Jeden z hlavných odsúdených za vraždu medičky Ľudmily Cervanovej spred vyše 30 rokov, Milan Andrášik, sa zatiaľ na slobodu nedostane.

Trnavský krajský súd dnes zamietol jeho žiadosť o podmienečné prepustenie, potvrdil hovorca súdu Martin Sýkora. Krajský súd pritom koncom januára prepustil druhého odsúdeného, Miloša Kocúra, ktorý si odpykal tri štvrtiny trestu. Obaja sa museli vrátiť do väzenia po 16 rokoch, zvyšní štyria odsúdení zostali na slobode.

"Neboli splnené všetky podmienky pre jeho podmienečné prepustenie," zdôvodnil rozhodnutie hovorca. Bližšie dôvody však neuviedol. Kocúrovi i Andrášikovi mal trest vypršať až v polovici roka 2011. Piešťanský okresný súd ich v decembri odmietol prepustiť. Súd prihliadol nielen na závažný a brutálny spôsob spáchania činu, skonštatoval tiež, že obaja odsúdení "nie sú pripravení začleniť sa do spoločnosti."

Odsúdení však proti tomuto rozhodnutiu podali sťažnosť. Kocúra nakoniec krajský súd prepustil. Určil mu však skúšobnú dobu štyri roky, počas ktorej sa nemôže dostať do konfliktu so zákonom, lebo by sa do väzenia mohol vrátiť. Vražda Cervanovej patrí k najkontroverznejším a zrejme aj najdlhším procesom v dejinách slovenskej justície. Dodnes nie je definitívne ukončený, proti poslednému rozsudku totiž odsúdení podali dovolanie. Kedy Najvyšší súd prípad opäť otvorí, zatiaľ známe nie je.

Dvadsaťročnú Cervanovú zavraždili v lete 1976. Predtým ju uniesli z diskotéky v bratislavskej Mlynskej doline a na byte opili a znásilnili. Odsúdení však tvrdili, že bývalý režim proces zmanipuloval. Vraj boli len náhodnými obeťami vyšetrovateľov, ktorí chceli ukončiť verejnosťou sledovaný prípad.

Najvyšší súd však v decembri 2006 po tom, čo otvoril prípad z čias komunizmu, opäť ich vinu potvrdil. Andrášik a Kocúr, ktorí boli na slobode od roku 1990, sa museli vrátiť do väzenia, lebo im zvýšil tresty na 15 z pôvodných 13 rokov. Súd zvýšil na 12 rokov aj trest pre Stanislava Dúbravického, neskôr mu však súdy umožnili podmienečný odklad na päť rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu