Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Štefanov dohodol zrušenie kontroverznej zmluvy!

Igor Štefanov
Igor Štefanov

BRATISLAVA - Zmluva medzi ministerstvom výstavby a víťazom kontroverzného tendra na služby súvisiace s fondmi EÚ za 3,6 miliardy korún (119,5 milióna eur) je zrušená. Minister výstavby Igor Štefanov dnes uzavrel dohodu o ukončení kontraktu s víťazným konzorciom. Oznámila to hovorkyňa ministerstva Dagmar Vanečková. Sporná súťaž stála kreslo Štefanovovho predchodcu vo funkcii Mariana Janušeka.

"Konzorcium uvedených spoločností prestalo poskytovať svoje služby ministerstvu výstavby dňom 23. apríla 2009 bez uplatňovania akýchkoľvek sankcií," povedala hovorkyňa. Zrušenie zmluvy nariadila v apríli vláda Roberta Fica po tom, čo súťaž začala preverovať Európska komisia. Firmám však podľa predchádzajúcich informácií ministerstvo už vyplatilo 9,96 milióna eur (300 miliónov korún).

Kritici tendru vyčítali, že informácie o ňom boli vypísané len niekoľko dní v roku 2007 na ťažko prístupnej nástenke ministerstva. Vo víťaznom konzorciu pôsobia aj firmy Zamedia a Avocat považované za blízke SNS Jána Slotu, ktorá do funkcie nominovala Janušeka i Štefanova. Okrem konzorcia sa do súťaže nikto neprihlásil.

Ministerstvo svoj postup obhajovalo. Tender napadla na súde mimovládna Aliancia Fair-play, ktorá žiadala vyhlásiť zmluvu za neplatnú od začiatku, a nie od apríla tohto roka. To by podľa nej štátu umožnilo domáhať sa späť aspoň niektorých už vyplatených súm.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu