Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Havária: Časť sa vráti domov dnes alebo zajtra

Havária autobusu v Štajersku Zobraziť galériu (7)
Havária autobusu v Štajersku

BRATISLAVA - Študenti Súkromnej strednej školy podnikania v Senici, ktorí sa zranili pri víkendovej havárii autobusu v Štajersku, zatiaľ zostávajú v opatere rakúskych zdravotníkov. Časť z nich prepustia najskôr v utorok, povedal riaditeľ školy Vladimír Sládeček. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda však uviedol, že väčšinu zo 17 slovenských pacientov prepustia domov asi dnes.

Do konca týždňa by mali ostať podľa Škodu v nemocniciach štyria, prípadne piati Slováci. "Všetko bude závisieť od rozhodnutí lekárov," dodal Škoda s tým, že všetci sú mimo ohrozenia života. Hospitalizovaní majú väčšinou poranenia končatín a hlavy, v jednom prípade aj poranenie chrbtice.

Po nehode v nemocnici skončila ešte jedna žena, ktorá sedela v autobuse. Ide o občianku Rakúska s českou národnosťou. Jej vek, ani to, čo robila v autobuse, Škoda nevedel povedať. Podľa neho Slovensko jej ponúkalo pomoc, ona to však odmietla.

V štyroch rakúskych nemocniciach bolo podľa ministra zdravotníctva Richarda Rašiho hospitalizovaných celkovo 17 študentov a jeden dospelý. Riaditeľ školy tvrdil, že časť z hospitalizovaných študentov z nemocnice prepustia najskôr v utorok. "Niektorí z nich už majú za sebou operácie, iných ešte len čakajú," dodal.

Na Slovensko sa tak podľa Sládečka zatiaľ vrátilo 28 žiakov a pedagógov. Časť detí z havarovaného autobusu si už v nedeľu odviezli rodičia, niektorých pasažierov dopravil na Slovensko náhradný autobus. V havarovanom autobuse sa okrem dvoch šoférov a zástupkyne cestovnej kancelárie nachádzali štyri desiatky študentov a piati učitelia. "Všetci študenti boli komerčne pripoistení," doplnil.

Autobus s takmer piatimi desiatkami cestujúcich na palube havaroval v nedeľu ráno na diaľnici A2 medzi Mooskirchenom a Liebochom v smere na mesto Graz pri návrate zo školského výletu v Taliansku.

Účastníci školského výletu utrpeli pri nehode poranenia hlavy, chrbtice a končatín, niektorých hospitalizovali s reznými ranami, pomliaždeninami či vnútornými zraneniami. Spravodajská televízia TA3 dnes informovala, že ich zdravotný stav je stabilizovaný. Pri niektorých študentoch sú už aj ich rodičia.

Autobus so stredoškolákmi vo veku od 15 do 20 rokov a ich pedagógmi zišiel z cesty, prerazil zvodidlo a prevrátil sa. K nehode došlo na rovnom úseku diaľnice, pri nešťastí pomáhala asi stovka záchranárov. Šofér tvrdil, že za volantom zaspal. Vodiči autobusu podľa rakúskej tlačovej agentúry dodržiavali predpísané časy jazdy a prestávky, vystriedať sa mali na približne štyri kilometre vzdialenom odpočívadle od miesta nehody.

Prepravu stredoškolákov zabezpečovala česká firma Tredos z Třebíča, šoféri autobusu boli Česi. Konateľ spoločnosti František Pleha ČTK už skôr tvrdil, že autobus bol v prevádzke jeden a pol roka, zhruba 35-roční vodiči mali desaťročnú prax. Jeden z nich utrpel ľahšie zranenia, z nemocnice ho prepustili v nedeľu. "Prepravca sa už rodinám ospravedlnil," doplnil riaditeľ školy. Poznamenal, že náklady bude zrejme znášať dopravca, ktorý bol vraj poistený.

V predchádzajúcich mesiacoch došlo k dvom vážnym nehodám autobusov. Pri zrážke osobného vlaku a autobusu pri obci Polomka neďaleko Brezna vo februári prišlo o život 12 ľudí. Havária slovenského autobusu v Chorvátsku vlani v septembri si vyžiadala 16 životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu