Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Havaroval autobus so Slovákmi, 34 zranených!

Havária autobusu v Rakúsku. Zobraziť galériu (4)
Havária autobusu v Rakúsku.

GRAZ - V rakúskom regióne Štajersko dnes havaroval český autobus s českými vodičmi, ktorým sa vracali slovenskí stredoškoláci z výletu v Taliansku. Pri havárii sa zranilo 34 ľudí, podľa slovenského ministerstva zahraničných vecí traja ťažko. Podľa Českej televízie (ČT) je jedna žena v ohrození života a dvaja študenti sú zranení vážne.

Ministerstvo zdravotníctva vyslalo do oblasti tím psychológov, ktorí majú pomôcť účastníkom nehody. Havária sa stala asi o 6:00 na diaľnici A2 vedúcej z Talianska medzi Mooskirchenom a Liebochom v smere na Graz. Autobus zišiel z cesty napravo, prerazil zvodidlo a prevrátil sa. Vodič podľa agentúry APA polícii povedal, že za volantom zaspal. Rakúsky autoklub ÖAMTC na svojich internetových stránkach informoval, že diaľnica je po niekoľkohodinovom obmedzení premávky opäť celkom sprejazdnená. Záchranári havarovaný autobus z priekopy, kam sa zvalil, vyslobodili žeriavom. V autobuse cestovalo spolu 48 ľudí, podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí Jána Škodu išlo o študentov zo strednej školy podnikania v Senici. Väčšina cestujúcich mala byť vo veku od 15 až 20 rokov, vyplynulo zo zverejnených údajov.

Jednu ťažko zranenú cestujúcu previezol podľa autoklubu ÖAMTC vrtuľník do nemocnice v Grazi, ďalších dvoch ľudí s vážnymi zraneniami previezli do univerzitnej nemocnice v rovnakom meste. Česká televízia upresnila, že jedna dospelá žena - pravdepodobne učiteľka - je v ohrození života a že dvaja študenti sú rovnako zranení vážne, ale sú mimo ohrozenia života. Informácie o vážnosti zdravotného stavu najťažšie zranenej cestujúcej sa však rôznia, slovenské ministerstvo zahraničných vecí nemalo informácie o tom, že by bol jej život ohrozený. Zranení sú podľa Škodu rozmiestnení celkom v štyroch nemocniciach v meste a okolí.

Na pomoc pacientom vycestoval do Rakúska špecializovaný tím so psychológmi, poznamenala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Záchranári sa podľa agentúry APA postarali aj o nezranených cestujúcich.

Havarovaný autobus patrí firme Tredos z Třebíča. Konateľ spoločnosti František Pleha povedal, že bol v prevádzke jeden a pol roka. Do Rakúska bolo už vyslané náhradné vozidlo. Vodiči havarovaného autobusu boli podľa Plehu vo veku okolo 35 rokov a mali približne desaťročnú prax. Jeden z nich utrpel ľahšie zranenia a už bol z nemocnice prepustený.

V uplynulých mesiacoch sa stali dve vážne nehody autobusov so slovenskými cestujúcimi. Pri zrážke osobného vlaku a autobusu pri obci Polomka neďaleko Brezna zomrelo vo februári 12 ľudí. Vlani v septembri sa stala nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku, po ktorej prišlo o život 16 ľudí.

Nehody v zahraničí sa českým autobusom nevyhli ani v minulosti. Podobne ako dnes havarovalo v Rakúsku vozidlo so 44 turistami pred tromi rokmi, zranilo sa 21 ľudí. Štyria Slováci zahynuli zas napríklad po vlaňajšej októbrovej nehode českej spoločnosti Student Agency na pravidelnej linke medzi Bardejovom a Prahou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu