Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Číňania útočili na aktivistov, polícia zatýkala!

Polícia zatýkala aktivistov Zobraziť galériu (6)
Polícia zatýkala aktivistov

BRATISLAVA - Prvú návštevu čínskeho prezidenta na Slovensku vo štvrtok poznačili najmä násilné strety medzi čínskou ochrankou, priaznivcami režimu v Pekingu a slovenskými demonštrantmi za ľudské práva. Polícia zadržala deväť ľudí, niekoľko účastníkov zhromaždenia sa zranilo. Stretnutiu čínskej hlavy štátu Chu Ťin-tchaa so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom podľa očakávania dominovali ekonomické otázky, ľudské práva obaja politici pred novinármi nespomenuli.

Proti porušovaniu ľudských práv v Číne prišli do blízkosti Prezidentského paláca protestovať desiatky aktivistov vrátane členov v Číne prenasledovaného hnutia Fa-lun-kung. Čínskeho prezidenta naopak prišlo podporiť niekoľko desiatok až stovák sympatizantov. Organizovala ich početná skupina mužov v čiernych oblekoch s legitimáciami v čínskom jazyku, ktorí asi patrili k čínskym bezpečnostným zložkám.

Konflikt vypukol, keď Číňania napadli viacerých slovenských občanov, mnohým transparenty násilne zhabali a pokrčili. Slovenská polícia na krik a volanie aktivistov o pomoc nereagovala, naopak, za použitia donucovacích prostriedkov zadržala niekoľko ľudí. Hovorca polície František Peczár potvrdil, že bezpečnostné zložky zadržali troch Číňanov a šiestich Slovákov, medzi nimi aj známeho aktivistu Ondreja Dostála. Po početných konfliktoch napokon starosta mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Andrej Petrek vyhlásil zhromaždenie za protizákonné a polícia jeho účastníkov vytlačila preč.

Chu mal vo štvrtok na Slovensku na programe predovšetkým stretnutie so slovenským prezidentom. "Slovensko má eminentný záujem o povýšenie hospodárskej spolupráce najmä v oblasti investícií," vyhlásil po stretnutí pred novinármi Gašparovič. Bratislava by podľa neho mohla s Pekingom spolupracovať aj v oblasti projektov verejno-súkromného partnerstva pri výstavbe diaľnic či železníc. Za rozvoj ekonomických vzťahov sa prihovoril aj čínsky prezident.

Slovensko a Čína medzi sebou vlani zobchodovali tovary za 3,2 miliardy eur (96,4 miliardy korún). Dovoz na Slovensko prevyšoval export o 2,3 miliardy eur (zhruba 70 miliárd korún). Na slovenskom zahraničnom obchode mala Čína minulý rok podiel iba 3,3 percenta.

Otázku ľudských práv, ktorá tradične patrí medzi najkontroverznejšie témy pri návštevách čínskych politikov, prezidenti podľa očakávania na spoločnom vystúpení nespomenuli. "Bilaterálne vzťahy sa budú naďalej rozvíjať na základe týchto princípov: vzájomného rešpektu, vzájomného nezasahovania do vnútorných vecí druhej strany," povedal čínsky prezident prostredníctvom tlmočníka. Chu tvrdil, že sa na tomto s Gašparovičom zhodol.

Čínsky prezident na Slovensko pricestoval po návšteve Moskvy, Slovensko bolo jedinou krajinou EÚ, ktorú na svojej ceste po európskom kontinente navštívil. Chu na Slovensku plánuje podpísať viaceré bilaterálne dokumenty, stretne sa i s podnikateľmi, premiérom Robertom Ficom a predsedom parlamentu Pavlom Paškom. Jeho návšteva sa skončí v piatok. Slovensko navštívil čínsky prezident po prvý raz od jeho vzniku v roku 1993.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu