Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na čínskeho prezidenta čakajú dve skupiny

Chu Ťin-tchao
Chu Ťin-tchao

BRATISLAVA - Na príchod čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa do Prezidentského paláca na Hodžovom námestí v Bratislave sa pripravujú dve skupiny ľudí.

V blízkosti paláca sa pohybuje početnejšia skupina ľudí čínskeho pôvodu v oblekoch s červenými šiltovkami zo Zväzu čínskych podnikateľov na Slovensku, ktorí majú v rukách čínske zástavy a podľa všetkého sa chystajú vítať čínskeho prezidenta.

Muž, ktorý mal visačku s čínskym nápisom a slovenským názvom Uvítací sprievod, však nevedel spresniť podrobnosti, podľa neho treba počkať na oficiálne vyhlásenie, ktoré údajne vydajú. Ako povedal, prišli dobrovoľne. Všetci ľudia z tejto skupiny majú na sebe visačky s čínskou a slovenskou zástavou a čínskymi nápismi. Chcú rozprestrieť aj transparenty, medzi iným v angličtine Vítame prezidenta Hu!

Asi 20 metrov od nich je skupina priaznivcov hnutia Falun Gong, ktorá chce svojou prítomnosťou upozorniť slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča, aby na stretnutí so svojím čínskym kolegom nastolil otázku ľudských práv. Ako povedal predseda Slovenskej asociácie Falun Gong Marek Tatarko, petíciu občanov s takouto požiadavkou už do Prezidentského paláca odovzdali.

Aktivisti Falun Gong podľa polície môžu byť iba na Banskobystrickej ulici a nemôžu sa zhromažďovať na Hodžovom námestí. Na začiatku Banskobystrickej ulice, ktorá susedí s Hodžovým námestím, zástupcovia hnutia rozvinuli transparenty s nápismi Rešpektuje ľudské práva! Prestaňte mučiť a zabíjať ľudí cvičiacich Falun Gong v Číne! Stop násilným odberom orgánov v Číne!

Traja priaznivci Falun Gong počas celej návštevy čínskeho prezidenta na Slovensku budú držať hladovku. Tatarko povedal, že proti návšteve čínskeho prezidenta protestovať nechcú, ale stretnutie prezidentov považujú za dôstojnú oficiálnu schôdzu, na ktorej sa o ľudských právach v Číne hovoriť mohlo.

Hodžovo námestie je už obkolesené prenosnými plotmi polície a policajti dávajú pozor na dodržiavanie verejného poriadku. Námestie je prázdne, dve skupiny čakajú až za policajnými zátarasami. Policajti na námestie zatiaľ nikoho nepúšťajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu