Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Navštívi nás čínsky prezident, chystá sa protest

Chu Ťin-tchao
Chu Ťin-tchao

BRATISLAVA - Na historicky prvú návštevu Slovenska dnes pricestuje čínsky prezident Chu Ťin-tchao. S najvyššími slovenskými politikmi by mal počas dvoch dní hovoriť najmä o ekonomických otázkach. Návštevu bude sprevádzať protest mimovládnych organizácií proti porušovaniu ľudských práv v najľudnatejšej krajine sveta.

Čínskeho prezidenta privíta popoludní prezident Ivan Gašparovič. Nasledujúci deň je naplánované stretnutie čínskej delegácie s predsedom parlamentu Pavlom Paškom a premiérom Robertom Ficom.

Chu sa stretne aj s podnikateľmi oboch krajín, podpísané budú viaceré bilaterálne dokumenty. Pre čínskeho politika je v piatok pripravená tiež prehliadka hradu Devín.

Do Bratislavy priletí Chu z Ruska a Slovensko bude jedinou krajinou Európskej únie, ktorú na európskom kontinente navštívi.

Viaceré občianske združenia vyzvali najvyšších slovenských predstaviteľov, aby sa v rozhovoroch politikov hovorilo aj o dodržiavaní ľudských práv v Číne. Aktivisti ohlásili na dnes protest, na porušovanie ľudských práv upozorňovali už v pondelok počas inauguračného prejavu Gašparoviča, protest sa konal pred Prezidentským palácom aj v stredu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu