Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Gašparovičov prejav narušili aktivisti

Ivan Gašparovič s manželkou. Zobraziť galériu (2)
Ivan Gašparovič s manželkou.

BRATISLAVA - Stovky zvedavcov, pochodovanie čestnej stráže, ale aj protest kritikov dodržiavania ľudských práv v Číne vytvárali atmosféru dnešného návratu Ivana Gašparoviča do prezidentského paláca.

Politik, ktorý sa teší vysokej popularite napriek tvrdeniam, že je nevýrazná osobnosť, sa dnes ujal úradu na ďalšie päťročné obdobie. Gašparovič absolvoval najskôr slávnostnú schôdzu parlamentu, na ktorej zložil prezidentský sľub. Neskôr sa za prítomnosti zástupcov viacerých cirkví zúčastnil na omši v bratislavskom Dóme sv. Martina a popoludní sa prihovoril ľuďom z balkóna svojho sídla. Tento moment využili aktivisti protestujúci proti údajnému porušovaniu ľudských práv v najľudnatejšej krajine sveta. Tento týždeň má totiž na návštevu Slovenska pricestovať čínsky prezident Chu Ťin-tchao.

Počas prezidentovho príhovoru sa kritici komunistického čínskeho režimu snažili udržať nad svojimi hlavami kúsky papiera s nápisom "Ľudské práva v Číne". Narazili však na odpor Gašparovičových priaznivcov, ktorí sa im papiere snažili vytrhnúť a nešetrili ich ani nadávkami ako "hnus", "ty baran" či "egreš".

Na program, ktorý prezidentská kancelária pripravila pri príležitosti Gašparovičovho návratu, boli priaznivé reakcie. "Bolo to fajn. Mám z toho dobrý pocit," povedal dvadsiatnik Ladislav. Pozdravy a pochodovanie čestnej stráže v tmavomodrých uniformách, ktoré jej členovia dostali len približne pred mesiacom, ocenila aj trojica tínedžerov z východu Slovenska. Prezidentovo uvítanie v paláci bolo spestrením ich výletu do hlavného mesta.

Gašparovič je prvým slovenským prezidentom, ktorému sa podarilo obhájiť svoj post. Slovenská pošta pri tejto príležitosti, rovnako ako pri predchádzajúcich inauguráciách, vydala špeciálnu poštovú známku. Je na nej stvárnená prezidentova podobizeň, má hodnotu jedného eura a vychádza v limitovanom náklade 50.000 kusov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu