Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Tomanová dala vytlačiť brožúry o dôchodkoch

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Ministerstvo práce vydalo zhruba tri týždne pred opätovným zatvorením druhého dôchodkového piliera brožúru s informáciami o penzijnom systéme.

Materiál dnes novinárom predstavila ministerka Viera Tomanová. Brožúra je podľa nej určená najmä klientom súkromných dôchodkových správcovských spoločností (DSS), ktorí sa do konca júna môžu zrieknuť povinného sporenia na dôchodok a spoľahnúť sa v budúcnosti pri vyplácaní penzie výlučne na štát.

"Táto tematická informačná brožúrka by mala napomôcť v tom, aby ľudia skutočne získali prehľad o tom, aký dôchodkový systém v súčasnosti je," vyhlásila Tomanová. Záujemcovia sa budú môcť dostať k materiálu prostredníctvom siete úradov práce a pobočiek verejnoprávnej Sociálnej poisťovne, ktorá spravuje priebežnú časť dôchodkového systému, dodala.

Po takmer dvoch miliónoch letákov a bezplatnej infolinke sú brožúry ďalšou súčasťou kampane počas obdobia otvorenia druhého piliera. Tomanovej úrad ich dal vytlačiť 100.000 kusov, vyšli ho na necelých 30.000 eur (903.780 Sk). Ľudia sa v brožúre môžu dočítať o výnosnosti fondov, prostredníctvom ktorých DSS investujú peniaze klientov, o pravidlách dedenia nasporenej sumy, či podrobnosti o výpise z osobného dôchodkového účtu.

Na penziu si v jednej zo šiestich DSS polovicu povinných penzijných odvodov odkladá asi 1,5 milióna Slovákov. Zvyšná časť plynie do rozpočtu Sociálnej poisťovne, ktorá okrem iného vypláca starobné dôchodky a iné sociálne dávky. Penzijnú reformu presadila bývalá vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS), súčasný kabinet Roberta Fica (Smer-SD) upravil nastavenie systému. Od júla napríklad klesnú poplatky, ktoré dostávajú DSS za vedenie účtov, budú tiež musieť z vlastných zdrojov vyrovnať prípadné straty z investovania.

Vláda minulý rok opätovne ponúkla Slovákom, aby sa od polovice novembra do konca júna 2009 mohli rozhodnúť, či chcú byť klientmi DSS. Štátny rozpočet na tento rok počíta s tým, že príjmy Sociálnej poisťovne zvýšia peniaze od 150.000 sporiteľov, ktorí sa rozhodnú odísť z druhého piliera. Asi tri týždne pred vypršaním lehoty opustilo DSS viac ako 18.500 ľudí. Naopak, záujem o vstup do druhého piliera prejavilo vyše 8000 Slovákov.

Informácie o druhom penzijnom pilieri ponúkli Slovákom vo vlastnom letáku aj DSS. "V každej vete je klamstvo," zhodnotila materiál Asociácie DSS Tomanová. Listami, ktoré mali vysvetliť, pre koho je výhodné odkladať si peniaze na súkromný účet v správcovskej spoločnosti, oslovil ľudí šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko. Tomanová zdôraznila, že podľa analýz ministerstva je zotrvanie v druhom pilieri naďalej nevýhodné pre zhruba pol milióna sporiteľov. Úrad v budúcnosti pripravuje ďalšie zmeny v penzijnom systéme. Okrem iného by sa mali dotknúť aj pravidiel, za ktorých ľudia v budúcnosti použijú peniaze našetrené na účtoch v DSS na nákup dôchodku v životnej poisťovni. Prvé dôchodky z druhého piliera sa podľa súčasného nastavenia systému začnú vyplácať v roku 2020.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu