Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Proti Greenpeace na ministerstve zasiahla polícia

BRATISLAVA - Niekoľko aktivistov ochranárskej organizácie Greenpeace Slovensko dnes dopoludnia prišlo na nádvorie ministerstva životného prostredia, doniesli tam sudy s kontaminovanou pôdou z odpadového kanála Chemko Strážske a rozprestreli niekoľko transparentov. Protest ukončili asi po dvoch hodinách policajti, ktorí aktivistov vyviedli a legitimovali.

Transparentmi aktivisti poukazovali na ekologickú hrozbu, ktorú pre životné prostredie a zdravie ľudí znamenajú polychlórované bifenyly (PCB). Touto akciou plánovali upozorniť súčasného ministra životného prostredia Viliama Turského na problematiku regiónu východného Slovenska, ktorý je nimi zasiahnutý. Aktivisti chceli o probléme hovoriť priamo s ministrom, avšak ten k nim neprišiel. Cez nádvorie však prechádzal štátny tajomník životného prostredia Jaroslav Jaduš, ktorý sa pri aktivistoch pristavil a hovoril s nimi.

Uviedol, že o probléme vie, rezort ho bude riešiť, ale nie za takýchto podmienok, ako si zvolili ochranári. "Vstúpili sme na pôdu ministerstva životného prostredia neohlásene. Vstúpili sme do budovy práve preto, že si myslíme, že máme niečo, čo patrí ministerstvu," povedala na mieste protestu Kateřina Věntusová z Greenpeace Slovensko.

Kontaminovanie z chemickej továrne v Strážskom ohrozuje zdravie asi 250-tisícov ľudí žijúcich vo východoslovenskom regióne. "Práve preto máme pocit, že tento problém je obrovský a treba ho riešiť urgentne," skonštatovala a dodala, že MŽP je zodpovedné za riešenie tohto problému a nerobí nič konkrétne. "Napriek vyhláseniam ministerstva činy ukazujú na to, že tento problém nebude v dohľadnom čase nijako riešený," skonštatovala.

PCB patria medzi dvanásť najnebezpečnejších látok na svete. "Boli vyhlásené Štokholmským dohovorom za látky, ktoré sú zakázané vyrábať a treba ich v čo najskôr zlikvidovať," povedala Věntusová a dodala, že tieto látky spôsobujú závažné ochorenia. Vedci zistili, že zdravie Východoslovákov je ohrozené práve veľkým množstvom ochorení štítnej žľazy, zubnej skloviny, cukrovky a nervového systému, uviedla. Ochranári očakávali, že medzi nich príde minister Turský, pôdu zoberie a dá ju ekologicky zneškodniť a že rovnako naloží aj s ďalším, oveľa väčším množstvom priamo na východe Slovenska.

Tajomník rezortu Jaduš povedal aktivistom, že nemá problém hovoriť o tomto probléme a k téme sa chce pripraviť. "Dohodneme si termín a stretneme sa u mňa... Budem rád, keď sa v priebehu budúceho týždňa ozvete," povedal aktivistom. Neakceptoval však dnešný spôsob komunikácie, akú zvolili ochranári. "Trošku som sklamaný, že práve k takej forme dochádza," povedal a dodal, že dúfa, že komunikácia medzi jeho rezortom a Greenpeace bude taká ako doteraz.

Aktivisti vytýkali Jadušovi, že s predstaviteľmi rezortu sa k tomuto problému stretávajú už šesť rokov a veci sa neriešia. "Táto téma je fakt zložitá a vstupujú do nej okrem štátnych orgánov aj súkromné firmy, ktoré majú vážne hospodárske problémy," uviedol Jaduš. Podľa neho vec nemožno riešiť bez všetkých zúčastnených. "Myslím si, že zneužívanie tejto témy a takáto komunikácia neprospeje k riešeniam," skonštatoval štátny tajomník.

Ako dodal, všetci držitelia PCB látok si musia splniť všetky zákonné povinnosti. "Štát bude prísne kontrolovať a monitorovať plnenie týchto povinností," povedal. Jaduša "mrzí nekorektné správanie" ochranárov, ale napriek tomu bude s nimi ďalej komunikovať. Sudy s pôdou však neprebral. Tie prišli po odchode aktivistov odniesť privolaní hasiči, ktorí zasahovali v ochranných kombinézach.

"Minister jednoznačne odmieta takýto spôsob komunikácie," povedala hovorkyňa rezortu životného prostredia Jana Kaplanová o dnešnej akcii aktivistov a dodala, že takýto spôsob je neprijateľný. Podľa nej je minister pripravený o probléme rokovať a treba sa dohodnúť na stretnutí. S odstraňovaním nebezpečných polychlórovaných bifenylov sa malo podľa Greenpeace začať už v roku 2005 tak, aby sa do konca roku 2010 dekontaminovali alebo zneškodnili zariadenia kontaminované PCB a použité PCB. V súčasnosti je projekt v štádiu opätovného prehodnocovania, uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu