Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slota chce zakázať SMK aj Orbána

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda SNS Ján Slota chce zakázať Stranu maďarskej koalície (SMK), ktorej pripisuje kolaboráciu s maďarským Fideszom.

V pléne počas mimoriadnej schôdze NR SR povedal, že obom stranám ide o odtrhnutie južného Slovenska. Podľa Slotu SNS žiada postaviť SMK mimo zákon, pretože ju „riadi zahraničie z Budapešti a spolupracuje s extrémistickými, revizionistickými a revanšistickými silami atakujúcimi suverenitu, zvrchovanosť a územnú celistvosť SR.“ Pred poslancami navrhol, aby sa po zakázaní SMK prijalo priame parlamentné zastúpenie predstaviteľov menšín v Národnej rade SR podobným spôsobom, ako to riešia v Maďarsku. „Zdôrazním, že by išlo po jednom zástupcovi za každú etnickú menšinu registrovanú na území SR,“ uviedol Slota.

Národniari chcú na Slovensku vyhlásiť predsedu maďarského Fideszu Viktora Orbána za personu non grata. „Tento človek by už nikdy v živote nemal mať možnosť prekročiť hranice Slovenska,“ uviedol Slota. Podľa neho Orbán má ambíciu stať sa premiérom Maďarov na území Karpatskej kotliny. „Orbán sa správa, akoby so Slovenskom a okolitými štátmi viedol studenú vojnu,“ povedal Slota.

Pred poslancami ostro skritizoval Orbánovo vystúpenie 23. mája v Ostrihome, kde lákal Maďarov k eurovoľbám slovami, že od nich závisí, koľko maďarských poslancov bude v Bruseli obhajovať záujmy Maďarov z Karpatskej kotliny. Podľa Slotu Orbán sa pokúša na základe etnickej príslušnosti vyňať časť občanov Slovenska spod pôsobnosti ústavy a zákonov, vrátane zákona o voľbách do Európskeho parlamentu. „Toto vyňatie v podobe dôvodov na hlasovanie má sledovať ciele, ktorými sa budú riadiť poslanci volení za Slovenskú republiku, ale so záväzkami voči takzvanému maďarstvu Karpatskej kotliny, čiže na prospech utváranej jednoty a spoločného postupu v rámci záujmov a rámcov takzvaného Veľkého Maďarska,“ vyhlásil Slota s tým, že Orbán sa to snaží dosiahnuť spolu s SMK.

Národniari sa obávajú snáh o narušenie suverenity SR zo strany Orbána a Maďarských gárd. Slota preto požaduje, aby parlament prijal zákon na ochranu republiky a zmeniť Trestný poriadok SR tak, aby agenda propagácie Veľkého Maďarska, hlásanie a rozširovanie iredenty, zmeny hraníc a spochybňovanie usporiadania v strednej Európe po 1. a po 2.svetovej vojne vrátane medzinárodných mierových zmlúv boli zaradené medzi trestný čin šírenia a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd druhých. Vo vzťahu k menšinám požaduje zaviesť princíp - to, čo majú Slováci v Maďarsku, budú mať aj Maďari na Slovensku a opačne.

Na Slovensku ďalej chce zaviesť povinné maturitné skúšky zo slovenčiny a prijímacie pohovory na štátne vysoké školy len v slovenskom jazyku. Štátni zamestnanci by podľa Slotu mali povinne predkladať certifikát zo slovenčiny, keď sa budú uchádzať o miesto v štátnej správe. Navyše chce, aby sa prehodnotila Základná zmluva o dobrom susedstve.

Slotovi prekáža postoj poslancov SDKÚ-DS a KDH k mimoriadnej schôdzi, ktorí sa na nej nezúčastňujú. Dnešná rozprava podľa neho zrejme znepokojí aj „niekde v útrobách zbabelo zašitých poslancov opozície“.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu