Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Školy pri maturitách zaskočila povinnosť vypĺňať ďalšie tlačivá

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Zákaz zverejňovať maturitné otázky, ktorý po prvý raz platí v tomto školskom roku, maturantom skúšku dospelosti zväčša nekomplikoval. Školy však zaskočilo, že budú musieť k maturitným vysvedčeniam vypĺňať dodatky o zameraní štúdia, vyplynulo z ankety.

Pôvodne sa táto povinnosť mala podľa oslovených riaditeľov škôl vzťahovať až na tých maturantov, ktorí absolvujú celé štúdium podľa školskej reformy. Ústne maturity sa pre takmer 62.000 stredoškolákov začali dnes. "O tom, že dodatky máme písať už pre tohtoročných maturantov, sme sa dozvedeli na poslednú chvíľu. Výsledkom bol zbytočný stres a chaos," povedal riaditeľ dunajskostredského gymnázia Dalimír Múčka.

Potvrdili to aj v bratislavskom gymnáziu na Hubeného ulici, šamorínskom gymnáziu Milana Rastislava Štefánika či vo vranovskom súkromnom gymnáziu. "Pôvodne mali dodatky k maturitným vysvedčeniam dostávať tí žiaci, ktorí sú teraz prváci a učia sa podľa nových vzdelávacích programov," tvrdila riaditeľka šamorínskeho gymnázia Edita Lysinová.

O tom, ako vypĺňať dodatky k maturitným vysvedčeniam, sa školy údajne dozvedeli krátko pred začiatkom ústnych maturít. Zástupkyňa riaditeľky bratislavského gymnázia na Hubeného ulici Jana Grančičová v dodatkoch nevidí zmysel, keďže terajší maturanti sa vzdelávali podľa starých pravidiel.

"Zameranie štúdia, ktoré má byť v dodatku, je pritom obsiahnuté už v kóde školy," doplnila riaditeľka súkromného gymnázia vo Vranove nad Topľou Ľubica Nováková. Nové pravidlá vzdelávania sú výsledkom školskej reformy, ktorá sa do škôl zavádza postupne podľa ročníkov; v tomto roku sa týka prvákov na základných a stredných školách.

Ministerstvo školstva sa k problému s dodatkami zatiaľ nevyjadrilo. V minulosti mu riaditelia škôl vyčítali, že neskoro dodalo pokyny na vypĺňanie polročných vysvedčení pre prvákov na základných školách. Úrad tiež čelil kritike za meškanie pri príprave nových učebníc, ktoré súvisia s reformou školstva.

Riaditelia si preto museli na budúci školský rok objednávať knihy bez toho, aby poznali ich autora alebo obsah. Študenti sa zatiaľ s tvrdšími podmienkami maturít, keď vopred nepoznali presné znenia maturitných otázok, vysporiadali bez vážnejších problémov. "Už aj v minulosti sme žiakom dávali len okruhy tém, a nie zoznam otázok, takže to pre nich nie je nič nové," priblížila Lysinová.

Žiak by mal podľa nej vedieť zareagovať na konkrétnu otázku, pokiaľ poznal tematický okruh. Podobne reagovali aj riaditelia ďalších škôl. "Nijakú neobvyklú nervozitu zo strany maturantov sme nezaznamenali," dodal Múčka. Ústna skúška je každoročným vyvrcholením maturít.

Odpovediam na vylosované otázky pred komisiou predchádza písomná časť, v ktorej žiaci píšu celoštátne testy a slohové práce na štátom zadané témy. Výsledky jednotných testov zohľadňujú pri prijímaní záujemcov o štúdium aj vysoké školy. Ústne maturity potrvajú do 5. júna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu