Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Práceneschopnosť stúpa, SP urobila raziu

Slovenská poisťovňa
Slovenská poisťovňa

PREŠOV - Pobočka Sociálnej poisťovne v Prešove s pôsobnosťou v okresoch Prešov a Sabinov urobila v sobotu 23. mája celoplošnú kontrolu dodržiavania liečebného režimu u svojich práceneschopných klientov, ktorí majú dobrovoľné pripoistenie, čo im zaručuje vyplácanie vyšších nemocenských dávok.

Kontrolóri navštívili 256 ľudí, u ktorých v 67 prípadoch zistili podozrenie z porušenia liečebného režimu. Niektorí pacienti dodatočne odôvodnili svoju neprítomnosť doma, väčšina prípadov sa ešte preveruje. Ako informoval na štvrtkovej tlačovej besede riaditeľ prešovskej pobočky SP Alexander Ernst, kontrolu odštartovalo zistenie, že sa od začiatku roka neúmerne zvýšil počet práceneschopných ľudí. Kým vlani v apríli vyplatili 28 tis. € na nemocenské dávky, v tomto roku to bola suma 1,3 mil. €. 

U dobrovoľne pripoistených je nárast počtu PN vyšší o viac ako 10 %. Od januára sa pripoistilo 668 klientov, celkom má pripoistenie v Prešovskom a Sabinovskom okrese 4 001 klientov. Ernst odhaduje, že počet neoprávnených maródiek dosiahne 16 %.

Po ukončení kontroly v potvrdených prípadoch vydajú rozhodnutie o krátení nemocenských dávok. Sociálna poisťovňa môže v takýchto prípadoch udeliť aj pokutu vo rozmedzí 9,25 až 166 €. Vlani vyrubili 30 pokút.

Riaditeľ prehlásil, že podobné akcie budú robiť častejšie a ľudí na maródkach budú kontrolovať aj počas víkendu a tiež vo večerných hodinách. Poznamenal, že kontrolóri našli ženy na maródkach hrabať seno, preosievať piesok, muži opravovali autá, pílili drevo, boli na rybách.

V jednom prípade sa od syna klientky dozvedeli, že mama pracuje v Rakúsku, manžel následne povedal, že išla na pohotovosť. Viac porušení zistili v mestách ako na vidieku, maródovalo viac žien ako mužov.

Počet práceneschopných a počet nezamestnaných sú podľa Ernsta spojené nádoby. Situáciu zhoršuje každé prepúšťanie v regióne. V Prešovskom okrese je 15- a v Sabinovskom 23,5-percentná nezamestnanosť.

Ako konštatovala vedúca oddelenia lekárskych posudkových činností Mária Procházková, na zvýšenom počet PN sa podieľa aj zlá sociálna situácia ľudí, vysoká benevolencia lekárov, dlhé čakacie lehoty na hospitalizáciu, operácie a liečenia.

Ernst vyslovil podozrenie, že ľudia zneužívajú tento systém aj za pomoci obvodných lekárov, ktorí sú platení od počtu pacientov a nemajú záujem prísť do konfliktu s pacientom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu