Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Špecializovaný trestný súd prešiel pomerom 9:4

BRATISLAVA – Vláda dnes prijala pomerom hlasov 9:4 zákon o Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. „Sme hlasovali – dosť výnimočne, pretože veci sa prijímajú konsenzuálne vo vláde," uviedol po rokovaní vlády premiér Robert Fico

Zákon podporilo deväť členov vlády za Smer-SD, zvyšní z ĽS-HZDS a SNS sa hlasovania zdržali. Minister spravodlivosti má k návrhu jedinú výhradu, aby to nebol „samostatný špecializovaný trestný súd, ale aby to bola „špecializovaná pobočka Krajského súdu v Banskej Bystrici“ so samostatnou budovou, samostatným režimom v budove bývalého vojenského súdu.

„S tým návrhom v podstate, až na jednu malú výhradu, súhlasím, pretože boli vypustené neústavne prvky,“ uviedol po rokovaní vlády Harabin. Premiér verí, že ešte kým začne o zákone rokovať parlament, bude priestor, aby sa zákonom zaoberali koaliční partneri a v Národnej rade SR by mohla získať podporu širokého politického spektra. “Toto nie je téma, ktorá spadá do oblasti programového vyhlásenia vlády, pretože my sme nemali v programovom vyhlásení vlády záväzok zrušiť Špeciálny súd,“ vyhlásil Fico a dodal, že jeho strana Smer-SD vždy deklarovala snahu zachovať špecializované súdnictvo.

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar po skončení koaličnej rady uviedol, že „my sme v programovom vyhlásení povedali, že bude preskúmaná ústavnosť Špeciálneho súdu, tá bola preskúmaná a Ústavný súd SR povedal, že je v rozpore s ústavou“. Mečiar avizoval, že ak by zákon o Špecializovanom trestnom súde v parlamente prešiel, zas poputuje podanie na Ústavný súd SR. Fico nevidí v novom zákone hrozby, ktoré by mohli byť zaujímavé pre Ústavný súd SR.

„Nemôžem nikdy nikomu brániť, ak sa rozhodne 30 poslancov Národnej rady SR podať návrh na odvolanie ministra, alebo 30 poslancov podá návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze v nejakom bode, toto sú ústavné práva poslancov NR SR," uviedol Fico a dodal, že ak sa vyzbiera 30 hlasov poslancov na napadnutie nejakého zákona na Ústavnom súde SR, treba to rešpektovať, inak by nemalo zmysel dávať takéto právomoci do ústavy.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka si myslí, že nový zákon o špecializovanom súde je v poriadku. „Ja si myslím, že je to spravené ústavne komfortne, tento návrh zákona, ale každý má právo obrátiť sa na Ústavný súd SR, takže ak sa opätovne obrátia, budú musieť definovať, v čom vidia protiústavnosť,“ povedal Trnka.

Do zákona o Špecializovanom trestnom súde sa na rokovaní vlády ešte dostalo ustanovenie, že ak požiada sudca tohto súdu alebo odvolacieho senátu na Najvyššom súde SR o ochranku, tak sa to posúdi a rozhodne, či ju dostane. Fico však nepozná prípad, kde by sa ochrana odmietla, keď o ňu takýto sudca požiadal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu