Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SMK sa s bugárovcami ani dnes nedohodla

Béla Bugár
Béla Bugár

BRATISLAVA – Vedenie SMK sa ani dnes nedohodlo na spoločnom fungovaní v rámci SMK s trojicou poslancov Národnej rady SR, ktorí vystúpili z poslaneckého klubu SMK - Bélom Bugárom, Gáborom Gálom a Lászlóom Nagym. Béla Bugár kritizoval vedenie, že na dnešné rokovanie neprišlo pripravené, ale od skupiny poslancov dostane ešte jednu šancu.

„Nevideli sme vôľu, ako uskutočniť platformu,“ povedal po rokovaní pred novinármi. Zároveň uviedol, že sa rokovalo len o počte platforiem, pretože vedenie odmieta, že by mala byť len jedna. Zástupcovia vedenia sa podľa Bugára pýtali, či ešte trojica poslancov príde na rokovanie. „Povedali sme, že ak budú pripravení, nech sa ozvú. V žiadnom prípade nemienime mlčať a trpieť, čo sa udialo minulý týždeň,“ povedal v súvislosti s medializovanými informáciami, podľa ktorých vedenie SMK odmieta vznik platformy alebo, že ide o platformu urazených.

Podľa Bugára jeho skupina ponúkla v záujme jednoty SMK riešenie, ktoré môže spájať s Predsedníctvom SMK tých, čo nemajú rovnaký názor ako predsedníctvo. „O tom sme žiaľ nerokovali,“ dodal. Bugár avizoval, že vedenie dostane od skupiny poslancov ešte jednu šancu. Pokiaľ sa však nedohodnú na uskutočnení platformy, alebo nedostanú garancie od tých, čo cez médiá odkazujú, že žiadna platforma nebude, tak to podľa Bugára nemá význam.

Bugárovci sú ochotní čakať ešte jeden týždeň. Svoje rozhodnutie však oznámia až po eurovoľbách, ktoré budú 6. júna. „Ak bude vôľa zabezpečiť, aby ľudia, ktorí majú iný názor ako vedenie, zostali v strane, tak o tom hovorme, ale nie o pseudoproblémoch,“ zdôraznil. Bugárovci nepredložia iný návrh, ako zabezpečiť, aby ľudia, ktorí majú iný názor ako predsedníctvo, zostali v strane. Založenie novej strany však podľa neho nie je dobré riešenie. „Bolo by jednoduchšie, aby sme sa dohodli. Ak taká vôľa na strane predsedníctva nebude, nič nie je vylúčené,“ vyhlásil.

Pál Csáky tvrdenia Bugára odmieta. Podľa neho vedenie predložilo konkrétny návrh textu na doplnenie stanov strany, ktorým by sa do nich zakomponovala existencia platforiem. Bugárovci boli podľa neho na rokovaní nervózni. „Kolegovia chcú rokovania o garanciách zo strany predsedníctva a republikovej rady. Dohodli sme sa, že sa k tomu vrátime,“ uviedol.

Zároveň zdôraznil, že predsedníctvo chce a bude rokovať a chce sa dohodnúť. Csáky však nechápe Bugárovu víziu platformy, podľa ktorej by v platforme mohli byť aj nečlenovia SMK. Podľa Csákyho takáto platforma vo svete neexistuje. Vedenie podľa neho predložilo svoj návrh, podľa ktorého by zo stanov mohli fungovať platformy tak, ako do roku 2003. Platformy by mohli vzniknúť na okresnej alebo centrálnej úrovni.

Platforma by mohla navrhovať kandidátov do funkcií. Väčšina by musela akceptovať pre platformu kvóty. Csáky však odmieta platformu, ktorá by fungovala ako strana v strane. Csáky verí, že k dohode s bugárovcami dôjde na budúci týždeň. Založenie strany by bolo podľa neho zlým rozhodnutím. Csáky pred dvoma týždňami tvrdil, že od dohody s bugárovcami je vedenie tri milimetre. Dnes je to podľa neho 2,5 mm. Bugár to odmieta.

„Povedal som mu, že si pomýlil milimetre s metrami,“ vyhlásil Bugár. Turbulencie v SMK nastali po Veľkej noci, keď zo strany odišiel poslanec NR SR Zsolt Simon. O niekoľko dní nato ho nasledovalo približne 20 členov SMK z okresu Levice. Následne z parlamentného poslaneckého klubu SMK vystúpili Béla Bugár, László Nagy a Gábor Gál. Nesúhlas s politikou súčasného vedenia SMK sa stal dôvodom, pre ktorý z SMK vystúpilo 46 členov, ďalších 65 pozastavilo svoje členstvo v strane aj v okrese Rimavská Sobota.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu