Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Trojica poslancov SMK podľa Gála už nemá kam ustúpiť

Gábor Gál
Gábor Gál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Trojica poslancov, ktorá vystúpila z poslaneckého klubu SMK, nemá podľa jedného z nich Gábora Gála, už kam ustúpiť.

Ako uviedol, spolu s Bélom Bugárom a Lászlóom Nagyom sľúbili, že zostanú v SMK aj keď Pál Csáky zostane predsedom strany, pričom akceptovali jeho návrh na vytvorenie platformy, ale Csáky svoju ponuku stiahol. "Niektorí už odkryli karty. Tvrdé nacionalistické jadro bývalého Spolužitia nás chce dostať preč. Robia všetko preto, aby nás vyprovokovali," vyhlásil Gál.

Gál pripomenul, že 15. mája Csáky navrhol trojici poslancov vytvorenie platformy v strane, aby v SMK bol priestor pre názory, ktoré nekorešpondujú s názormi vedenia. "My sme priniesli na Republikovú radu, ktorá bola 16. mája svoj návrh, oni nie. Republiková rada bola o všetkom, len nie o dohode," zdôraznil Gál. Podľa neho bol kritizovaný predložený návrh platformy. Nikto nemal snahu ho vylepšiť. "Bol som sklamaný. Celá ich snaha je neúprimná," uviedol.

Vytvorenie platformy je podľa Gála najlepšie riešenie po tom, čo sa Csáky odmietol vzdať funkcie predsedu. "Keď sa iný názor nerešpektuje, neviem, či je to demokracia," povedal poslanec. Zároveň dodal, že platforma by musela byť akceptovaná väčšinou. Nebolo by možné ju pretlačiť väčšinou v strane. O menšinovom názore by sa malo diskutovať primerane váhe platformy a hľadať s ňou kompromisy. "Keď bol Béla Bugár predsedom SMK, vždy sa hľadal kompromis. Duray s Bugárom sa nemali v láske, ale Duray našiel v strane uplatnenie, až sa mu podarilo spraviť stranícky puč," uviedol Gál.

Zodpovednosť za to, aby sa strana udržala spolu, je podľa Gála na vedení SMK a "Miklósovi Durayovi, ktorý už hucká ľudí, aby k dohode nedošlo." Podľa neho vedenie si za týždeň nenašlo čas na rokovanie s odídenými poslancami. "Maskovaná neochota dostať nás zo strany dostáva reálnu podobu," vyhlásil.

Gál kritizoval aj Csákyho výrok pre maďarský denník, že trojica poslancov je urazená. "Tu urazený nikto nie je. Sme rozhorčení. To nie je o nás troch, ale o každom, kto rozmýšľa. Valec vedenia silou väčšiny valcuje," dodal. Najbližšie rokovanie medzi trojicou poslancov a vedením SMK má byť v pondelok.

Predseda Republikovej rady SMK Iván Fárkas tvrdí, že rokovania neboli, pretože prebieha kampaň pred voľbami do EP. "Prichádzam domov každý deň o jedenástej večer. Áno mohli sme rokovať o polnoci," povedal. Okrem toho Csáky bol na služobnej ceste v zahraničí. Fárkas odmieta ultimáta trojice poslancov. "Prečo treba dávať ultimáta. Nepáči sa mi to. Ja vždy hľadám konsenzus. Treba rokovať, netreba ultimáta," vyhlásil. Podľa neho môže sa rokovať aj o vytvorení platformy. "Ani Duray nepovedal, že nechce o platforme rokovať," dodal.

Republiková rada Strany maďarskej koalície sa s trojicou nespokojných poslancov - Bélom Bugárom, Gáborom Gálom a Lászlóom Nagyom minulý víkend dohodla na ďalších rokovaniach. „Boli sme krôčik od rozuzlenia a dohody. Detaily nebolo v našich silách vyriešiť, preto sme sa rozhodli, že ďalšie rokovanie Republikovej rady bude 13. júna a za ten mesiac sa budeme snažiť dohodnúť a budeme rokovať,“ povedal vtedy Fárkas.

Turbulencie v SMK nastali po Veľkej noci, keď zo strany odišiel poslanec NR SR Zsolt Simon. O niekoľko dní nato ho nasledovalo približne 20 členov SMK z okresu Levice. Následne z poslaneckého klubu SMK vystúpili Béla Bugár, László Nagy a Gábor Gál. Nesúhlas s politikou súčasného vedenia SMK sa stal dôvodom, pre ktorý z SMK vystúpilo 46 členov, ďalších 65 pozastavilo svoje členstvo v strane aj v okrese Rimavská Sobota.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu