Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Bugár zatiaľ v SMK zostáva

Béla Bugár
Béla Bugár

ROŽŇAVA - Traja členovia opozičnej SMK na čele s bývalým dlhoročným predsedom strany Bélom Bugárom zostanú zatiaľ v strane a pokúsia sa v nej presadiť vytvorenie novej politickej platformy.

Vyplynulo to zo záverov dnešného zasadnutia republikovej rady. Poslanci už skôr odišli z poslaneckého klubu strany v parlamente pre nesúhlas s krokmi súčasného predsedu strany Pála Csákyho.

Skupina okolo Bugára na rokovanie pripravila materiál o podmienkach vzniku platformy, o ktorom však členovia rady odmietli hlasovať. "Vzniklo rozhodnutie, že 13. júna (...) bude ďalšia republiková rada, kde túto otázku definitívne rozhodneme," povedal novinárom po zasadnutí Bugár.

Csáky tvrdil, že boli od dohody veľmi blízko, predložený materiál však bude údajne treba ešte dopracovať. "Nemáme nič proti tomu, že v strane sa znova vytvoria platformy," tvrdil Csáky. Podobné názorové zoskupenia existovali v SMK podľa neho aj po jej vzniku zlúčením z troch maďarských strán.

SMK čelí najvážnejšiemu vnútrostraníckemu konfliktu od svojho vzniku. Pre nesúhlas s politikou nového vedenia na čele s Csákym z nej vystúpil poslanec a bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, stranu opustilo, či si v nej pozastavilo členstvo aj viacero regionálnych politikov z okresov Levice a Rimavská Sobota. Poslanci Bugár, László Nagy a Gábor Gál v strane zostali, odišli len z klubu. Rada dnes vyzvala poslancov, aby prehodnotili svoje rozhodnutie a do klubu SMK sa vrátili.

Žiaden z politikov okolo Bugára zatiaľ neohlásil vytvorenie novej strany, niektorí členovia SMK však takúto možnosť v minulých dňoch pripustili. Rozkol v strane sa Csáky snažil ešte pred zasadnutím republikovej rady odvrátiť, keď údajne ponúkol Bugárovi pozíciu lídra na kandidátke do parlamentných volieb. Bývalý predseda SMK je podľa prieskumov dlhodobo najdôveryhodnejším politikom strany.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu