Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Damborská navrhla novelu, chce odstrániť protiústavne časti

Marta Damborská
Marta Damborská

BRATISLAVA - Poslankyňa SNS Marta Damborská navrhla novelu zákona o obecnom zriadení, ktorou chce z normy vypustiť časti, ktorých účinnosť pozastavil Ústavný súd SR.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) nie je nadšené, že poslanci prichádzajú s takýmito samostatnými iniciatívami, návrh poslankyne však podporuje. Damborská novelu predložila do parlamentu, poslanci sa jej budú venovať v júni.

Damborská chce zo zákona odstrániť sporné ustanovenia, ktoré boli doň vložené novelou pred troma rokmi. Vďaka jednému z nich môže krajský úrad rozhodnúť o zmene územia obce aj bez súhlasu obce, ak ide o územnú zmenu časti obce, ktorá bola pôvodne samostatnou obcou. Dotýka sa to len obce Zlaté Klasy a pôvodnej obce Maslovce.

Novelu vrátil po schválení prezident späť poslancom do parlamentu. Namietal, že ustanovenia o obciach Zlaté Klasy a pôvodnej obci Maslovce sú v rozpore s Ústavou SR. Poslanci však jeho veto prelomili. Skupina poslancov a generálny prokurátor sa preto obrátili na Ústavný súd SR, ktorý rozhodol účinnosť ustanovení pozastaviť.

Poslankyňa chce zo zákona vypustiť aj ustanovenie, vďaka ktorému sa obnovila obec Ľubické kúpele, ktorá zanikla po zriadení Vojenského obvodu Javorina a vysťahovaní obyvateľov obce. Do vlastníctva obce vtedy prešli aj nehnuteľnosti, ktoré vyhlásil rezort obrany za nadbytočné. Do konečného rozhodnutia ústavného súdu je zablokovaný proces rušenia vojenského obvodu, hoci sa tak malo urobiť do 30. júna 2006.

Štát tým prichádza o viac ako o jeden milión eur ročne, uviedla. Podobný návrh vypustiť ustanovenie o vojenskom obvode navrhla už v apríli poslankyňa KDH Monika Gibalová. Podobne ako Damborská tvrdila, že zrušením obvodu sa priemerne usporí z prostriedkov štátneho rozpočtu viac ako jeden milión eur. Návrh mal umožniť, aby sa po zrušení obvodu mohli obce a fyzické osoby (reštituenti) ujať správy svojho majetku bez doterajších obmedzení. Tí naň čakajú 17 až 18 rokov, povedala v apríli Gibalová.

Poslankyňa chcela, aby bola novela účinná od augusta. Poslanci ju však odmietli. "Nevidíme radi, keď prichádzajú poslanci so samostatnými iniciatívami, ktoré sa týkajú zákona o obecnom zriadení," povedal výkonný podpredseda ZMOS Milan Muška. Združenie už rok a pol intenzívne pracuje na novej podobe zákona. Návrh Damborskej však víta. "Ide o zjednodušenie a nápravu stavu, preto to vítame," povedal Muška.

ZMOS pred troma rokmi nesúhlasilo so schválenými ustanoveniami, zásadne odmietlo prístup k rozdeľovaniu obci, ktorý novela obsiahla. Damborská tiež navrhla, aby sa medzi dôvody, pre ktoré nemožno v obci rozhodnúť o územnej zmene, určiť alebo zmeniť názov obce alebo jej časti, určiť názov ulice alebo iného verejného priestranstva ani rozhodnúť o zmene číslovania stavieb, doplnil aj deň vyhlásenia volieb do Európskeho parlamentu.

Navrhla tiež povinnosť udeliť na rokovaní obecného zastupiteľstva slovo nielen poslancovi parlamentu, zástupcovi vlády alebo štátneho orgánu, ale aj poslancovi europarlamentu, ak o to požiada. Poslankyňa chce, aby novela zákona o obecnom zriadení platila dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu