Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Učiteľ obťažoval študentky, hrozí mu až 10 rokov!

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Päť až desať rokov väzenia hrozí vysokoškolskému pedagógovi Jiřímu Polavkovi za to, že podľa prokuratúry obťažoval študentku. Učiteľ však dnes na úvod pojednávania pred Okresným súdom Bratislava I vinu odmietol a študentku obvinil z klamstiev. Ide o jeden z prvých prípadov, keď sa vysokoškolský pedagóg za obťažovanie môže reálne dostať do väzenia.

Polavka totiž už bol v roku 2006 pre obťažovanie inej študentky právoplatne podmienečne odsúdený. "Som nevinný," uviedol Polavka, ktorý od roku 1971 pôsobí na Katedre fyzikálnej chémie Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave. "Skutok, z ktorého ma obvinila, sa nestal," dodal rodák z českej Ostravy. Už pred dva a pol rokom však pedagóg dostal od Špeciálneho súdu dvojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za to, že obchytkával študentku a po odmietnutí sa jej vyhrážal vyhodením.

Polavka, spoluautor desiatky odborných publikácií, napríklad o sušenom mlieku či bionafte, prijal dohodu o vine a treste. Polavkov advokát Ladislav Kuruc tvrdil, že prokuratúra výrazne porušila práva obžalovaného a oba prípady údajného obťažovania mala podať v jednej obžalobe. Špeciálny prokurátor však jeden ohodnotil ako žiadanie úplatku a druhý ako sexuálne obťažovanie.

"Rozdelili sa skutky, ktoré sú časovo, dejovo, skutkovo úplne totožné a tu teraz očakávame trest v zmysle sadzby, ktorý nepripadá do úvahy iný ako nepodmienečný," povedal. Podľa neho sa oba prípady mali posudzovať nanajvýš ako vydieranie dievčat. V prípade, ktorý súd otvoril dnes, podľa obžaloby v januári 2006 Polavka obťažoval ďalšiu študentku.

"Dotýkal sa mojich pŕs, som sa ho snažila odtláčať, chcel ma na ústa bozkávať, potom ma zvalil na kreslo," uviedla s plačom študentka, ktorá už v tom čase bola vydatou matkou malého dieťaťa. Nakoniec sa vraj ukľudnil a požiadal ju, aby o tom nikomu nehovorila. Na súd dnes prišli aj ďalšie dve dievčatá, ktoré mali s Polavkom podobné skúsenosti, trestné oznámenie však nepodali.

Hoci 62-ročný pedagóg tvrdil, že si to vymysleli, aj ďalší dvaja študenti ho vraj videli, ako sa o študentku obtieral. Takisto jeden z jeho bývalých kolegov pripustil, že o podobných problémoch Polavku počul. Dlhoroční kolegovia vrátane prodekana ho však obhajovali rovnako ako jeho manželka. "Som stopercentne presvedčená o jeho nevine," vyhlásila.

Prípadov, keď učiteľ dáva študentkám nemravné návrhy, je na školách údajne viac, máloktoré však skončia pred súdom. Pred súd sa však dostal stredoškolský telocvikár, ktorého michalovský súd odsúdil na 14-mesačný podmienečný trest za ohmatávanie dievčat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu