Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico o rozhodnutí ÚS: Nie je to dobré, ale rešpektujme ho

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico rešpektuje dnešné rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, podľa ktorého bol Špeciálny súd zriadený v rozpore s Ústavou SR.

„ÚS rozhodol, nie je to dobré, je to nepríjemné pre nás, lebo s tým máme teraz kopu starostí zabezpečiť, ale je to ÚS a ja to rozhodnutie rešpektujem a budem ho realizovať,“ povedal premiér novinárom pred odchodom zo snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Vláda sa bude musieť nejako zariadiť, dodal. „Ja som presvedčený, že aj pri nevýhodách, ktoré táto inštitúcia má, tam bolo viac výhod. Ale čo máme robiť?,“ spýtal sa.

Minister spravodlivosti Štefan Harabin bude podľa Fica musieť predložiť návrh, ako to bude s agendou Špeciálneho súdu a kto o nej bude rozhodovať. „To sú už praktické kroky, ktoré prídu potom, ako budeme poznať detaily tohto rozhodnutia ÚS. Berieme na vedomie, rešpektujeme, nedá sa nič robiť,“ uviedol. Pripomenul, že Harabin bude musieť prísť z nejakou koncepciou, ako bojovať s organizovanou trestnou činnosťou. „Hoci aj všeobecné súdy to zvládnu,“ poznamenal Fico.

Ústavný súd rozhodol, že Špeciálny súd bol zriadený v rozpore s Ústavou SR. Za takýto nález hlasovala väčšina z trinástich ústavných sudcov. Plénum Ústavného súdu SR (ÚS) dnes na verejnom pojednávaní vyhovelo podaniu skupiny 46 poslancov NR SR prevažne z Ľudovej strany-HZDS na čele s Vladimírom Mečiarom, ktorá napadla niektoré ustanovenia zákona o Špeciálnom súde a Úrade špeciálneho prokurátora pre neústavnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu