Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ústavný súd pokračuje v rozhodovaní o Špeciálnom

KOŠICE - Ústavný súd dnes bude pokračovať v konaní o osude Špeciálneho súdu. Podnet na preskúmanie súladu Špeciálneho súdu s ústavou dala skupina vládnych poslancov, ktorí kritizovali, že špeciálni sudcovia majú vyššie platy ako ich kolegovia na všeobecných súdoch. Zatiaľ nie je známe, či súd vynesie v spore verdikt.

Špeciálny súd zriadili počas predchádzajúcej vlády Mikuláša Dzurindu. Súd s celoslovenskou pôsobnosťou sa zaoberá najvážnejšími kauzami organizovaného zločinu či rozsiahlymi prípadmi ekonomickej kriminality.

Pred dnešným pojednávaním sa v médiách objavili informácie, že ústavný sudca Ladislav Orosz údajne čelí vyhrážkam, aby nehlasoval za existenciu Špeciálneho súdu. Zdravotné problémy vraj mala jeho manželka po tom, keď sa ju niekto možno pokúsil otráviť.

V spore proti sebe vystupuje skupina poslancov, ktorá podnet predložila, a Národná rada, ktorú zastupuje právnik Radoslav Procházka. Podanie z minulého roku, ktoré vlani rozšírili aj o podanie proti Úradu špeciálnej prokuratúry, podpísalo 46 zákonodarcov z vládnych strán ĽS-HZDS, SNS a Smer-SD.

Špeciálny súd, ktorý sídli v Pezinku, už vymeral tresty viacerým šéfom podsvetia, či majiteľom skrachovaných nebankových inštitúcií. Jeho 15 sudcovia môžu bývať v chránenom areáli a k základným platom dostávajú príplatky približne 4000 eur (asi 120.000 korún). Prípadné zrušenie Špeciálneho súdu by podľa niektorých právnikov mohlo viesť k obnoveniu procesov, v ktorých súd rozhodoval.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu