Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Združenie chce autonómiu, na stretnutie prišli desiatky ľudí

Jeden z návrhov autonómie časti Slovenska
Jeden z návrhov autonómie časti Slovenska

BRATISLAVA - Občianske združenie Harmónia, ktoré presadzuje myšlienku autonómie na juhu Slovenska, dnes v Dunajskej Strede zorganizovalo prvé stretnutie s niekoľkými desiatkami občanov.

Informovali o tom viaceré televízie. Vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD) aj SNS označili aktivity združenia za neprijateľné. S rovnakou myšlienkou prišlo v minulosti združenie Nomos regionalizmus, ktoré vlani krátko po jeho zaregistrovaní ministerstvo vnútra rozpustilo.

"My (príslušníci maďarskej menšiny, pozn. red.) by sme mali teritoriálny parlament, zastupiteľstvá, národné výbory, čiže my by sme mali vplyv aj na politiku," povedal Slovenskej televízii o programe združenia jeho predseda Pál Cséfalvay. Združenie vraj nie je spokojné so súčasným postavením asi polmiliónovej maďarskej menšiny na Slovensku.

Stretnutie s občanmi v kultúrnom dome malo pokojný priebeh, prívrženci združenia na ňom rozdávali odznaky vo farbách maďarskej trikolóry s nápisom Autonómia a letáky v maďarčine s programom združenia.

Cséfalvay tvrdil, že združenie má aj neoficiálnu podporu opozičnej SMK, ktorá politicky zastupuje väčšinu občanov maďarskej národnosti. Predseda SMK Pál Csáky to odmietol.

Aktivity združenia zamerané na vznik autonómie na juhu Slovenska odsúdili vicepremiér Čaplovič aj podpredsedníčka národniarov Anna Belousovová. "Ústava Slovenskej republiky jednoznačne hovorí o územnej celistvosti Slovenska, a teda nepodporuje kroky, ktoré v konečnom dôsledku smerujú k odtrhnutiu južného Slovenska," uviedla v STV Belousovová. Poznamenala, že by mali konať kompetentné orgány.

Práve SNS v januári 2008 požiadala ministerstvo vnútra, aby rozpustilo združenie Nomos regionalizmus, ktorého šéf János Bósza presadzoval autonómiu na juhu Slovenska. V zrušenom združení pôsobil svojho času aj Cséfalvay. Ten z obavy, že by ministerstvo združenie zrušilo, uvažuje nad založením hnutia. Združenie má podľa Cséfalvaya asi sto členov. Komárňanský podnikateľ Bósza sa v minulosti neúspešne snažil zaregistrovať aj združenie Južanská rada za sebaurčenie, ktoré rovnako presadzovalo vznik autonómie v južných častiach Slovenska.

Slovensko-maďarské vzťahy sa skomplikovali po nástupe Roberta Fica k moci po parlamentných voľbách v roku 2006, keď sa súčasťou vlády stala SNS na čele s Jánom Slotom, ktorý je známy urážlivými výrokmi na adresu Maďarov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu