Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V Trenčíne zakážu piť alkohol na verejnosti

TRENČÍN – Od polovice mája bude v Trenčíne zakázané piť alkohol na verejnosti. Rozhodli o tom mestskí poslanci.

Od piatej rána do tretej rána druhého dňa sa nebude môcť piť na uliciach, námestiach, cestách, chodníkoch, terasách, mostoch, zastávkach, v podchodoch a ďalších verejných miestach. Výnimkou je len silvestrovská noc. Do všeobecno záväzného nariadenia (VZN) o zákaze pitia alkoholu na verejnosti sa dostal pozmeňujúci návrh nezávislého poslanca Roberta Lifku, aby sa zákaz netýkal oslavujúcich svadobčanov pred úradom, či kostolom.

Lifka bol medzi tými, ktorí VZN kritizovali, pretože podľa neho bude ťažko vykonateľné. “Snažiť sa ukontrolovať pitie na verejnosti je rovnaké ako snaha efektívne kontrolovať erekciu," hovorí Lifka, podľa ktorého sa všeobecne záväzné nariadenie bude týkať najmä bezdomovcov bez peňazí na pokuty. Opozičný poslanec za Smer-SD Ján Kanaba preto tvrdí, že by bolo dobré zmeniť zákon, aby si bezdomovci mohli pokutu odrobiť na verejnoprospešných prácach.

Vedenia mesta sa k VZN rozhodlo pristúpiť preto, že pitie alkoholu nebolo doposiaľ na úrovni samosprávy riešené. “Téma občanov, ktorí popíjajú alkohol na verejnosti je jeden z najčastejšie nahlasovaných problémov mestskej polícii a našou snahou je tento problém riešiť,” povedala Jana Marková z kancelárie trenčianskeho primátora.

O kontrolu verejného abstinovania sa budú starať mestskí policajti, ktorí môžu človeku za pitie alkoholu na verejnosti udeliť pokutu do 33 €, podnikateľom môžu udeliť pokutu od 166 € až do 6 639 €. Zákaz pitia na verejnosti platí už vo viacerých slovenských mestách. VZN si napríklad pochvaľujú mestskí policajti z Považskej Bystrice.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu