Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Gašparovič vyjadril obavy z extrémizmu v Maďarsku a Európe

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dnes vyjadril obavy nad silnejúcim extrémizmom v susednom Maďarsku a Európe. Počas výročnej konferencie zahraničnej politiky tiež vyhlásil, že Slovensko má dostatočné zákony, ktoré zabraňujú šíreniu takýchto prejavov.

"Znepokojujú nás niektoré momenty, ako je inštitucionalizácia Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny a silnejúce prejavy extrémizmu a nacionalizmu, lebo sú proti duchu a trendom, ktoré sa presadzujú v rámci európskej integrácie," povedal Gašparovič.

Dodal však, že Slovensko má záujem o rozvoj dobrých vzťahov medzi Bratislavou a Budapešťou, ktoré sa skomplikovali po nástupe súčasnej vlády Roberta Fica. Maďarsko v posledných mesiacov zachvátila vlna protirómskeho násilia, útoky na príslušníkov tejto menšiny si už vyžiadali niekoľko obetí.

K násiliu na Rómoch v Maďarsku podľa ochrancov ľudských práv prispieva kampaň polovojenskej Maďarskej gardy, ktorá organizuje pochody v obciach obývaných týmto etnikom a demonštruje proti kriminalite údajne páchanej Rómami. Slovensko už skôr vyčítalo južnému susedovi údajný nedostatočný postup proti prejavom extrémizmu.

Viacerí slovenskí politici v minulosti kritizovali aj pôsobenie fóra pri maďarskom parlamente, ktoré sa zmenilo z neformálneho združenia na inštitúciu. Na jeho zasadnutiach sa zúčastnili aj poslanci z opozičnej SMK. Gašparovič hovoril o aj "silnejúcom hlase extrémizmu, radikalizmu, neonacizmu a xenofóbie, ktorý narastá v Európe, ale najmä v našom bezprostrednom okolí, v strede Európy."

Ktoré ďalšie krajiny mal na mysli, však nepovedal. Proti tomuto javu by podľa neho mali čeliť vlády. "Ak sa mu nepostaví principiálna hrádza včas, a to priamo z úrovne vlád a prijímaním adekvátnej legislatívy, je to hrozba, ktorá môže mať nepredvídateľné dôsledky," poznamenal.

Tvrdil zároveň, že Slovensko má zákony a jasné pravidlá, ktorú sú dostatočnou bariérou pre vznik a šírenie akejkoľvek formy extrémizmu. Očakáva sa, že parlament by mal dnes hlasovať o novele Trestného zákona, ktorá sprísni postihy za extrémistické trestné činy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu