Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Martine schválili opatrenia proti korupcii

Primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar
Primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar (Zdroj: SITA)

MARTIN - Poslanci mestského zastupiteľstva v Martine dnes schválili viacero opatrení, ktoré majú zabrániť šíreniu prípadnej korupcie v samospráve. Martinčania by sa tak v prípade záujmu mali ľahšie dostať k podrobným informáciám o verejnom obstarávaní v meste.

Počíta sa tiež s obmedzením niektorých právomocí primátora, aby sa napríklad predišlo podpisu nevýhodných zmlúv pre mesto. "Balík protikorupčných opatrení zvýši transparentnosť pri rozhodovaní vedenia mesta a mestského zastupiteľstva pri nakladaní s mestským majetkom, pri zadávaní verejných zakáziek, obchodných súťaží. Využívať budeme elektronické aukcie, pri ktorých sa dajú ušetriť finančné prostriedky," povedal novinárom primátor Andrej Hrnčiar.

Podľa neho treba obmedziť aj niektoré právomoci primátora, aby sa zmenšilo riziko podpisovania nevýhodných zmlúv. Naznačil, že bývalé vedenie radnice takéto zmluvy uzatvorilo. Mestu teraz údajne hrozí, že v prípade prehry na súdoch bude musieť zaplatiť niekoľko stoviek miliónov korún.

Aj Hrnčiara však v minulosti jeden z Martinčanov na internete pod nepravým menom obvinil z údajného tunelovania mestského majetku. Primátor však obvinenia poprel. Muž, ktorého sa polícii podarilo vystopovať, sa napokon Hrnčiarovi ospravedlnil. Na Slovensku však nie je korupcia v samospráve výnimočná, došlo k nej podľa polície napríklad v Čadci, Veľkom Mederi či bratislavskej Rači. Niektoré prípady už riešili aj súdy.

S balíkom protikorupčných opatrení Martinu pomáhala mimovládna organizácia Transparency International Slovensko, ktorá sa orientuje na boj proti korupcii. V audite pre mesto sa zamerala na 17 oblastí od predajov mestského majetku, spôsobu prideľovania bytov až po konflikt záujmov na radnici. Na Slovensku je vraj takýto projekt ojedinelý.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu