Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Košickí poslanci budú čeliť obžalobe z korupcie

(Zdroj: Jupiterimages)

KOŠICE - Polícia navrhla obžalovať dvoch poslancov košického mestského zastupiteľstva za korupciu.

Dvaja podnikatelia údajne jednému z poslancov sľúbili 11.285 eur (340.000 Sk) za presadenie predaja lukratívnych nehnuteľností, druhý z poslancov návrh na rokovanie pripravil. Informovala o tom policajná hovorkyňa Andrea Polačiková. Poslancom hrozí päť až 12-ročné väzenie.

Poslanec František Olejník (klub Smer-SD, ĽS-HZDS), ktorý je zároveň dekanom Leteckej fakulty Technickej univerzity, podľa polície sľuboval od roku 2007 až do roku 2008 dvojici záujemcov získanie potrebného počtu hlasov v mestskom parlamente na schválenie predaja. Podnikatelia mali záujem o nebytový priestor a dva byty v budove v centre mesta.

Návrh podľa polície na rokovanie zastupiteľstva pripravil poslanec Peter Cengel (KDH), zámerne tak však urobil krátko pred začiatkom schôdze, aby sa s ním ostatní poslanci nemali čas oboznámiť. Zastupiteľstvo predaj nebytového priestoru za 120.161 eur (3,6 milióna Sk) a dvoch bytov spolu za 59.000 eur (1,87 milióna Sk) v marci minulého roku schválilo.

Polícia podľa Polačikovej navrhla obžalovať aj dvojicu podnikateľov, ktorí podľa nej úplatok poslancom ponúkli. V prípade dokázania viny im hrozí dvoj až päťročné väzenie. Prípad vyšetroval Úrad boja proti korupcii. Či poslanci ponúknutý úplatok aj prevzali, Polačiková nespresnila.

Prípady korupcie v samospráve riešila slovenská polícia a súdy už viackrát. V roku 2007 potvrdil Najvyšší súd za úplatkárstvo vtedajšiemu primátorovi juhoslovenského Veľkého Medera Samuelovi Lojkovičovi väzenie dva roky a osem mesiacov a pokutu 10.000 eur (300.000 korún). Za korupciu odsúdili aj bývalého viceprimátora Košíc Eugeňa Čuňa či bývalého starostu bratislavskej Rače Pavla Bielika. Rozsudky však ešte neboli právoplatné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu