Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Na voľby čakali ľudia už takmer hodinu pred začiatkom

ŽEHRA – Desiatky ľudí čakajúcich pred volebnou miestnosťou na možnosť zúčastniť sa na komunálnych voľbách, neustály ruch a hluk prichádzajúcich a odchádzajúcich áut s obyvateľmi rómskej osady Dreveník pred Obecným úradom v Žehre, takýto obraz ponúka už od skorého rána táto spišská obec, kde sa konajú doplňujúce komunálne voľby.

Nového starostu a sedem poslancov si dnes zvolí 893 oprávnených voličov. Podľa situácie spred volebnej miestnosti to vyzerá tak, že účasť na komunálnych voľbách bude mimoriadne vysoká. „Voliči, hlavne z rómskej osady, tu čakali už od 6:15, kým sa otvorí volebná miestnosť,“ povedal predseda miestnej volebnej komisie Anton Ivančák.

O post starostu Žehry sa uchádzajú štyria kandidáti. Dvaja kandidáti sú Rómovia. Obyvatelia Žehry si dnes zvolia aj sedem poslancov obecného zastupiteľstva, do ktorého kandiduje 27 obyvateľov obce. Výsledky posledných komunálnych volieb vyhlásil Ústavný súd za neplatné, keďže viacerí obyvatelia obce nemali šancu dostať sa do volebnej miestnosti a využiť svoje volebné právo.

Dnes by sa podobná situácia nemala zopakovať. Od rána stoja pred obecným úradom dvaja policajti. Na obecný úrad, kde je jediná volebná miestnosť, púšťajú členovia komisie len po troch voličoch, keďže v miestnosti sú len tri miesta na upravenie hlasovacích lístkov. Niektorí Rómovia s odvolaním sa na svoju negramotnosť využívajú pomoc ďalšieho spoluobčana pri krúžkovaní volebných lístkov. Čítať a písať nevedia najmä starší obyvatelia sídliska. Podľa A. Ivančáka členovia komisie dohliadajú aj na to, aby s negramotnými občanmi nechodili za plentu stále tí istí ľudia.

Obyvatelia obce vedia, čo by mal nový starosta a poslanci po nástupe do funkcie riešiť. Pre väčšinu obyvateľov rómskeho sídliska, kde žije podstatná časť obyvateľov obce, sú prioritou byty. Niektorým chýbajú aj cesty, vodovod či práca. „Nám je jedno, či to bude ten alebo ten. Hlavne, aby bolo dobre,“ povedal jeden z obyvateľov rómskeho sídliska. Podľa obyvateľov materskej obce by sa mal nový starosta venovať aj centru obce, kde chýbajú chodníky či kanalizácia.

Volebná miestnosť v Žehre sa zatvorí presne o 20:00.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu