Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Školy chcú vracať učebnice bez názvov v maďarčine

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Školy pre deti maďarskej národnosti vrátia ministerstvu školstva všetky nové učebnice, pokiaľ v nich nebudú zemepisné názvy uvedené v jazyku menšiny.

Vyplýva to z ankety medzi zástupcami škôl i rodičov žiakov. Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) proti uvádzaniu zemepisných názvov v maďarčine opakovane namietal, hoci ich používanie schválil parlament.

"Ak dostaneme učebnice len so slovenskými názvami, vrátime ich," povedal predseda Zväzu maďarských rodičov na Slovensku Rudolf Mézes. Časť škôl podobne reagovala aj vlani.

Na Slovensku je viac ako 150 základných a stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským, ktoré navštevuje približne 45.000 žiakov.

Školy s vyučovacím jazykom maďarským už koncom minulého roka vrátili údajne tisíc sporných vlastivied, v ktorých boli zemepisné pomenovania na podnet ministra školstva len v slovenčine; ich tlač stála približne 19.916 eur (600.000 Sk). Pôvodne sa v učebniciach vlastivedy uvádzali zemepisné názvy v maďarčine. Druhý diel vlastivedy, ktorý si školy objednali, podľa predsedu Zväzu maďarských pedagógov Lászlóa Péka školy zatiaľ nedostali. Údajne viazne aj distribúcia dejepisných čítaniek výlučne so slovenskými názvami; tie školy, ktoré knihy dostali, ich už vrátili.

Riaditelia niektorých škôl pre deti maďarskej národnosti upozornili, že niektoré predmety tak nemajú z čoho učiť. Na základnej škole v Malom Horeši podľa riaditeľky Zuzany Astonyovej nemajú ani po vyše piatich mesiacoch od začiatku školského roka druhý diel vlastivedy. "Vlastivedu učíme z kníh z roku 2006, z ktorých už vypadávajú strany," doplnila riaditeľka základnej školy a gymnázia v Moldave nad Bodvou Ilona Sýkora.

Riaditeľ školy v Dunajskej Strede Alexander Fibi sa obáva, že problémy s učebnicami budú pokračovať. "Nikto nevie, ako bude ministerstvo školstva pri uvádzaní zemepisných názvov postupovať," dodal. Hovorkyňa úradu Dana Španková ubezpečila, že budú "striktne dodržiavať zákon". Ministerstvo bude podľa nej od vydavateľov žiadať, aby preukázali, že geografické názvy sú uvedené rovnako ako v učebniciach schválených v rokoch 2002 až 2006.

Mikolaj pritom v minulosti vyhlásil, že novela školského zákona, ktorá upravuje používanie maďarských zemepisných názvov v učebniciach, je nevykonateľná. Hovorkyňa SNS Jana Benková potvrdila, že strana odošle pre učebnice v najbližších dňoch podanie na Ústavný súd. Strana už od začiatku zákon, umožňujúci používanie maďarských názvov v učebniciach, odmietala. Problémy s týmito učebnicami prispeli k zhoršeniu vzťahov vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom.

Ministerstvo školstva tiež čelí kritike riaditeľov viacerých škôl, ktorí si museli učebnice na budúci školský rok objednávať bez toho, aby poznali ich obsah. Úrad totiž doteraz nevybral ani autorov mnohých učebníc, ktorých príprava súvisí najmä s prebiehajúcou reformou. Viaceré školy nedostali ani knihy, ktoré si objednali na tento školský rok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu