Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Dvojjazyčné názvy v učebniciach parlament schválil

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci dnes opätovne schválili novelu školského zákona, ktorá zaručuje písanie geografických názvov v učebniciach aj v maďarčine či ukrajinčine.

Parlament tak prehlasoval veto prezidenta Ivana Gašparoviča. Novelu navrhla opozičná SMK, čím reagovala na snahy ministra školstva Jána Mikolaja (SNS) uprednostniť písanie slovenských geografických názvov v učebniciach pre školy s vyučovacím jazykom menšín.

Za novelu hlasovalo 106 poslancov, proti bolo 32 zákonodarcov. Okrem opozície ju podporil, rovnako ako v decembri, aj klub najsilnejšej vládnej strany Smer-SD. Na prehlasovanie prezidentovho veta bolo potrebných 76 hlasov. SMK žiadala zmenu školského zákona, pretože na rozdiel od minulosti vlani dostali školy s vyučovacím jazykom maďarským učebnice vlastivedy, kde boli v texte zemepisné názvy uvedené v slovenčine. Poslanci SMK napríklad namietali, že spojením maďarského jazyka a slovenských názvov vznikli gramatické skomoleniny. Tieto učebnice, ktoré kritizovala aj maďarská vláda, prispeli podľa politológov k zhoršeniu vzájomných vzťahov s južným susedom.

SMK pôvodne presadzovala zachovanie názvov iba v jazyku menšín. Parlament napokon schválil kompromisný návrh, aby sa vžité zemepisné názvy písali najprv v jazyku menšiny a v zátvorke či za lomkou v slovenskom jazyku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu