Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Považskom Inovci padne uránová veža!

(Zdroj: TASR)

TRENČÍN – Pochod proti plánovanej ťažbe uránu v Považskom Inovci na strednom Považí sa bude v sobotu popoludní konať v obci Kálnica.

Organizuje ho mikroregión Beckov-Zelená Voda-Bezovec v spolupráci so Stranou zelených a organizáciou Greenpeace. Po približne trojkilometrovej trase od kálnického lyžiarskeho strediska k miestu plánovaných prieskumov a prípadnej ťažby symbolicky zhodia imitáciu ťažobnej uránovej veže. Cieľom akcie je podľa organizátorov upozorniť širokú verejnosť a rozhodovacie orgány na ich zásadné nesúhlasné stanovisko k zamýšľanej ťažbe uránu. Na Slovensku je podľa zelených štrnásť lokalít výskytu uránovej rudy. Proti ťažbe sa spisuje celoslovenská petícia, ktorá bude mať čoskoro stotisíc podpisov. Potom poputuje do slovenského parlamentu.

Prieskumné územia v Považskom Inovci sa nachádzajú v lokalite Kálnica - Selec a Kálnica - Hôrka nad Váhom a majú rozlohu 43 kilometrov štvorcových. Už v 60. rokoch minulého storočia prieskumy ukázali, že sú tam ložiská uránu. Ťažbu však vyhodnotili ako neefektívnu. Situácia sa zmenila, urán je v súčasnosti omnoho drahší. Výdatnosť považskej rudy je však omnoho nižšia ako napríklad v Jahodnej. Prieskumné práva majú Kanaďania, spoločnosť Ultra Uranium prostredníctvom svojej dcérskej firmy už požiadala ministerstvo životného prostredia o predĺženie možnosti hľadať urán v Považskom Inovci. Zatiaľ s prieskumami totiž ani nezačala. Podľa Jozefa Komoňa z dcérskej firmy Koral sa zameriavajú na lokalitu v Kanade. Urbárnici v Považskom Inovci sa však medzitým dohodli, že na svoje pozemky hľadačov uránu nevpustia.

Nesúhlas s ťažbou vyjadrili aj desiatky miest a obcí v trenčianskom regióne, spolu s ochranármi žiadajú zastaviť prieskumy, ktoré sú prvým krokom vedúcim k povoleniu ťažby. Rezolútne "nie" samotným prieskumom povedali aj poslanci Trenčianskeho samosprávneho kraja (TNSK). Žiadosť Koralu je momentálne na stole Krajského úradu životného prostredia v Trenčíne, k ťažbe potrebuje firma ešte ďalšie povolenia od banského úradu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu