Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Radičová sa vzdala poslaneckého mandátu!

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslankyňa najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS a jedna z najpopulárnejších slovenských političiek Iveta Radičová sa dnes vzdala poslaneckého mandátu.

Pre odchod z poslaneckých lavíc sa rozhodla, pretože v utorok v rozpore s parlamentnými pravidlami hlasovala za svoju kolegyňu Tatianu Rosovú, povedala novinárom.

"Urobila som chybu a jediný spôsob, ako sa môžem očistiť, je vzdať sa poslaneckého mandátu," vyhlásila Radičová krátko predtým, ako jej postup pri hlasovaní mal posúdiť parlamentný mandátový a imunitný výbor. Radičová opätovne zdôraznila, že pri hlasovaní za kolegyňu sa síce dopustila chyby, ale nie podvodu. Aj Rosová v stredu vyhlásila, že Radičová hlasovala v súlade s jej presvedčením.

Poslankyňa vládneho Smeru-SD Renáta Zmajkovičová, ktorá na Radičovej postup upozornila krátko po hlasovaní, však vyhlásila, že poslankyňa sa mala mandátu vzdať už vtedy, keď priznala svoju chybu. "Dnes toto vyhlásenie je populistické a je to vlastne taká typická politika SDKÚ-DS, pretvárka," poznamenala poslankyňa, ktorá je zároveň predsedníčkou mandátového výboru. Radičová sa k svojmu prešľapu priznala už v utorok.

Šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda sa nechcel bližšie vyjadrovať k ďalšej budúcnosti podpredsedníčky v strane. "Poslanec sa riadi svojím svedomím, nič sa nedá robiť," komentoval jej rozhodnutie.

Rosová povedala, že si rozhodnutie Radičovej váži. "O to viac, že si nemyslím, že to bolo nevyhnutné a myslím si, že výrazne posunula latku politickej kultúry na Slovensku smerom hore," povedala. Odmietla zároveň úvahy o tom, že Radičovej dala pokyn na to, aby za ňu hlasovala. Mandátový výbor podľa Zmajkovičovej proti Rosovej na základe zákona nevie vyvodiť sankcie.

Krok Radičovej ocenil ako prejav politickej kultúry aj poslanec vládnej ĽS-HZDS Jozef Halecký. "Pokiaľ sa takto rozhodla, myslím, že drží líniu a drží svoj hlavný princíp etiky, morálky a slušnosti," povedal. Naznačil však, že jej rozhodnutie môže znamenať asi aj koniec jej politickej kariéry, prípadne má v úmysle založenie novej strany.

Pozitívne sa o Radičovej odchode z parlamentu vyjadril aj predseda poslaneckého klubu opozičnej SMK Gyula Bárdos. "Nasadila latku veľmi vysoko a ja ju poznám, je to čestná žena, som o tom presvedčený, že to bolo iba osobné zlyhanie a skrat," povedal.

Radičová dnes oficiálne oznámi poslancom svoje rozhodnutie na hlasovaní, ktoré sa začne o 17:00.

Iveta Radičová sa rozhodla zostať podpredsedníčkou SDKÚ-DS. „Ja mám naďalej podporu SDKÚ-DS,“ uviedla a dodala, že si chce ďalej plniť svoje stranícke povinnosti. To, či bude kandidovať na volebného lídra v parlamentných voľbách v roku 2010, nepotvrdila. „Aj to si potrebujem premyslieť,“ zdôvodnila. Tvrdí, že vzdaním sa mandátu „očisťuje“ svoju chybu a môže sa slobodne rozhodovať, čo ďalej bude robiť v politike.

Niekdajšia ministerka práce sa nedávno ako prvá žena v novodobej histórii Slovenska dostala do finále prezidentských volieb. V ňom síce napokon súboj so súčasným prezidentom Ivanom Gašparovičom prehrala, ale získala takmer milión voličských hlasov.

Poslaneckého mandátu sa v minulosti vzdal aj Ladislav Košťa, ktorý na jar v roku 1991 hlasoval za dvoch svojich kolegov. Kritiku opozície aj médií vlani vzbudil prípad údajného falšovania podpisu predsedu vládnej SNS Jána Slotu jeho straníckym kolegom Rafaelom Rafajom na prezenčných listinách parlamentu. Obaja poslanci tvrdili, že ich podpisy sú pravé, parlament voči nim nevyvodil žiadne sankcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu