Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Dzurinda bráni Radičovú: Bol to ľudský skrat

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda sa postavil za Ivetu Radičovú, ktorá v parlamente v utorok hlasovala aj za svoju kolegyňu Tatianu Rosovú, čo nepripúšťa rokovací poriadok. „Je to ľudský skrat a ten sa stane každému na akomkoľvek pracovisku,“ povedal Dzurinda.

Za dôležité považuje, že Radičová si chybu priznala a ospravedlnila sa. „Ani na desatinu sekundy sa nesnažila zbaviť svojej zodpovednosti,“ domnieva sa predseda SDKÚ-DS. Podľa neho určite nekonala úmyselne a s vedomím, že chce porušiť zákon.

Šéf SDKÚ-DS odmietol špekulovať, či Radičovú sporné hlasovanie diskvalifikuje z vysokej politiky. Podľa neho je rozhodujúce, aký postoj politik zaujme. „Či zatĺkate, alebo si chybu priznáte,“ tvrdí Dzurinda. Rovnako nekomentoval, či by Radičová po tejto kauze mala zastávať vysoké stranícke funkcie. Nechcel povedať ani to, akú sankciu by si Radičová zaslúžila.

„Nepredbiehajme,“ odpovedal na otázku, či by sa mala vzdať poslaneckého mandátu, ak ju k tomu vyzve parlamentný mandátový a imunitný výbor. Podľa neho medzi členmi výboru sa nájdu aj takí, ktorí Radičovej počínanie budú vnímať tak, ako ho vníma on. Dzurinda si myslí, že nimi budú aj príslušníci koalície.

Radičová v utorok pri hlasovaní o novele školského zákona hlasovala aj za Tatianu Rosovú. V pléne na to upozornila predsedníčka mandátového a imunitného výboru Renáta Zmajkovičová (Smer-SD), ktorá od Radičovej očakáva, že sa vzdá poslaneckého mandátu, keďže porušila rokovací poriadok. Výbor by mal vo štvrtok rozhodnúť, aký postoj zaujme k Radičovej. Hrozí jej pokuta, pokarhanie, prípadne členovia výboru ju môžu vyzvať, aby sa vzdala poslaneckého mandátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu