Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Radičová sa o kandidatúre za lídra SDKÚ zatiaľ nerozhodla

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová sa zatiaľ nerozhodla, či sa bude uchádzať o post líderky strany pre budúcoročné parlamentné voľby.

Povedal to v stredu po rokovaní prezídia strany jej mediálny zástupca Pavol Gmitter. Očakávalo sa pritom, že práve po stretnutí vedenia SDKÚ-DS sa Radičová vyjadrí, či má o tento post záujem. Komentovať to odmietol aj jej stranícky šéf Mikuláš Dzurinda, ktorý už skôr ohlásil rozhodnutie uchádzať sa o pozíciu volebného lídra.

Bývalá sociologička sa ako prvá žena v histórii Slovenska dostala do finále voľby hlavy štátu. V súboji o najvyšší politický post so súčasným prezidentom Ivanom Gašparovičom síce neuspela, získala však takmer milión voličských hlasov. Dzurinda po prezidentských voľbách vyhlásil, že strana využije Radičovej potenciál. Niekdajšia ministerka práce je podľa prieskumov dlhodobo najpopulárnejšou političkou opozície, analytici sa zhodli, že pre SDKÚ-DS by bolo chybou nevyužiť jej potenciál.

"Rozhodnutie uchádzať sa o post volebnej líderky bude zvažovať veľmi zodpovedne," povedal Gmitter. Pripomenul, že Radičová má dostatok podpisov, aby sa o funkciu mohla uchádzať. Poslankyňa po rokovaní prezídia pred novinárov nepredstúpila. Jej stranícky šéf a potenciálny súper v prípadných primárnych voľbách SDKÚ-DS poznamenal, že Radičovú vníma ako "veľmi platnú členku vrcholového tímu." Prípadné primárne voľby, na ktorých sa rozhodne o volebnom lídrovi, sa uskutočnia 20. júna. Ak nebude mať Dzurinda súpera, SDKÚ-DS do volieb povedie on. Termín na podávanie nominácií sa končí 15. mája.

O post volebného lídra sa môže uchádzať ten, kto nazbiera minimálne 300 podpisov členov strany, alebo ho podporí aspoň jeden regionálny zväz.

Radičová však môže pre utorňajšie hlasovanie v parlamente za stranícku kolegyňu Tatianu Rosovú prísť aj o poslanecký mandát. Zákon o rokovacom poriadku totiž takéto konanie zakazuje. Previnilcovi zaň hrozí pokuta zhruba 166 eur (5000 Sk), prípadne mu Národná rada môže navrhnúť vzdať sa mandátu. O Radičovej bude vo štvrtok rozhodovať imunitný a mandátový výbor, v ktorom má koalícia väčšinu. Prezídium SDKÚ-DS vyjadrilo podľa Dzurindu poslankyni podporu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu