Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vo Vysokých Tatrách sa začal rekordne skoro rojiť lykožrút

KOŠICE - Vo Vysokých Tatrách sa začalo prvé rojenie lykožrúta. Drevokazný hmyz začal pre nezvyčajne teplé počasie vyletovať rekordne skoro, informovala ČTK hovorkyňa Štátnych lesov TANAP-u Lenka Burdová. Lykožrút v Tatrách v uplynulých rokoch zničil rozsiahle plochy lesa. O príčinách vzniku lykožrútovej kalamity sa v minulosti sporili štátni lesníci a ochranári.

"Prvé rojenie lykožrútov sme zachytili počas veľkonočných sviatkov, vo vyšších polohách ho môžeme očakávať približne o mesiac neskôr," uviedol lesník Ján Ferenčík. Vyrojenie škodlivého hmyzu, ktoré je za posledných päť rokov druhé najskoršie, umožnilo najmä teplé počasie a prudký pokles vlhkosti vzduchu, poznamenal Ferenčík. P

re rozsiahlu lykožrútovú kalamitu, vyčíňanie veternej smršti v roku 2004 a postupné klimatické zmeny lesníci upozornili, že ihličnaté lesy Vysokých Tatier sú v najhoršom stave za uplynulých viac ako 60 rokov.

Podľa lesníkov bude pritom premnoženie lykožrúta, ktorého tohtoročná populácia je vraj v dobrej kondícii, pokračovať. Hmyz len v rokoch 2007 a 2008 zničil 2000 hektárov lesa. Ekológovia vlani tvrdili, že lykožrútová kalamita už dosiahla svoj vrchol a začala postupne klesať. V minulom roku bolo podľa nich rozšírenie hmyzu o 40 percent nižšie, ako v roku 2007.

Boj proti lykožrútom, ktorý na Slovensku napadol lesy aj v iných oblastiach, finančne podporila vláda. Koncom minulého roku schválila 49,8 milióna eur (1,5 miliardy korún) na sériu zásahov proti lykožrútovi, vrátane chemických postrekov. Práve chemické postreky však aktivisti kritizovali. Peniaze by sa mali použiť do roku 2013.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu