Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prezident vymenoval ministra výstavby Štefanova

Igor Štefanov
Igor Štefanov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dnes vymenoval za nového ministra výstavby a regionálneho rozvoja Igora Štefanova, ktorý doteraz pôsobil na ministerstve ako riaditeľ Agentúry na podporu regionálneho rozvoja.

Hlava štátu tak urobila po tom, čo prijala demisiu Mariana Janušeka (SNS). Janušek odstúpil po výzve premiéra Roberta Fica, dôvodom bol sporný tender na jeho úrade za 3,6 miliardy korún (asi 120 miliónov eur). Ide v poradí o siedmu personálnu výmenu vo Ficovej vláde.

Fico žiadal odchod Janušeka po tom, ako Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) oznámil, že zistil pri súťaži porušenia zákona. Bývalý minister pochybenia odmietal, pripustil len formálne nedostatky. Obhajovala ho aj SNS, ktorej post podľa koaličnej zmluvy patrí.

Médiá už skôr upozornili, že nový minister Štefanov bol blízkym spolupracovníkom Janušeka a tender pripravoval. Jeho meno je údajne aj na zmluve s víťazom súťaže. Štefanov sa zatiaľ k svojim plánom na novom poste nevyjadril. Podľa denníka Pravda nie je členom SNS.

Janušek po odchode z kabinetu pochválil svoju prácu v úrade. "Odchádzam z vlastnej vôle a z dôvodu netraumatizovať ďalej koaličné vzťahy i verejnosť médiami nafúknutou kauzou, v ktorej, a to zopakujem aj dnes, kontrolnými orgánmi nebolo zistené porušenie zákona," povedal.

Prezident Štefanovovi povedal, že bude riadiť rezort, ktorý je veľmi dôležitý pri vyrovnávaní regionálnych rozdielov. Zároveň zdôraznil úlohu ministerstva pri čerpaní fondov z Európskej únie. "Slovensko potrebuje veľmi rýchlo, veľmi racionálne využívať eurofondy, som presvedčený, že aj v tomto budete veľmi racionálny, budete zodpovedný a budete transparentný," vyhlásil.

Zákazku na dodanie služieb potrebných na čerpanie peňazí z Európskej únie získalo v roku 2007 konzorcium s firmami Zamedia a Avocat, ktoré sú údajne blízke SNS. Víťaz tendra bol zároveň jediným uchádzačom. Podľa ÚVO súťaž nebola vyhodnotená v súlade so zákonom. Opozícia Janušekovi okrem iného vyčítala, že o vypísaní tendra informovalo ministerstvo len na nástenke vo svojej budove.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu