Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na stanici Bratislava Východné unikol z cisterny fenol

ŽS Bratislava Východné Zobraziť galériu (4)
ŽS Bratislava Východné

BRATISLAVA - Z cisterny na bratislavskej stanici Východná dnes popoludní unikol fenol. Miestnych obyvateľov však látka neohrozila. Po zastavení úniku poškodený vozeň prepravili do Slovnaftu. Fenol je toxický a horľavý. Pri určitej koncentrácii môže vybuchnúť. Z ohľadom na uniknuté množstvo však takéto nebezpečenstvo nehrozilo.

Na mieste zasahovali bratislavskí hasiči, chemická jednotka z Malaciek, povolali aj nitrianske kontrolné chemické laboratórium. Celkovo zasahovalo 43 hasičov.

Únik fenolu nahlásili o 15:41 hod. Hasiči použili dýchacie prístroje, na mieste bol aj sanitný automobil hasičskej a záchrannej služby, protiplynové vozidlo na výmenu zásobníkov dýchacích prístrojov a auto na zásahy s výskytom nebezpečných látok.

Fenol, benzenol alebo hydroxybenzén, zastaralo tiež kyselina karbolová, je žieravina. V kvapalnom stave je horľavou kvapalinou III. triedy nebezpečnosti. Má charakteristický zápach, na vzduchu zvetráva. Fenol má široké využitie, napríklad na výrobu fenolformaldehydových živíc, liečiv, farbív, výbušnín, rozpúšťadiel, zmäkčovadiel a iných látok.

 

Únik fenolu na bratislavskej železničnej stanici Východná

Video: Lukáš Uhrin

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu