Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Gašparovič a Radičová postúpili do II. kola, rozdiel nebol výrazný

Ivan Gašparovič a Iveta Radičová
Ivan Gašparovič a Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slováci si prezidenta vyberú až v druhom kole volieb. Do rozhodujúceho súboja postúpil podľa očakávania prezident Ivan Gašparovič a opozičná kandidátka Iveta Radičová. Gašparovič však vyhral s výrazne menším náskokom, než predpovedali prieskumy verejnej mienky.

Politológovia preto v záverečnom kole predpovedajú vyrovnaný zápas. Obaja súperi si pred rozhodujúcim hlasovaním veria. Gašparovič, ktorého podporoval vládny Smer-SD premiéra Roberta Fica a SNS Jána Slotu, získal 46,71 percenta hlasov. Kandidátku troch opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a SMK Radičovú si vybralo 38,05 percenta voličov.

Podpredsedníčke SDKÚ-DS pomohli najmä hlasy z najväčších miest Bratislavy a Košíc a silnej podpory sa dočkala na juhu Slovenska, kde žije početná maďarská menšina. Gašparovič bodoval najmä v Trenčianskom, Žilinskom a Prešovskom kraji. Ostatným piatim kandidátom sa nepodarilo výraznejšie presadiť. Tretí v poradí, bývalý disident František Mikloško (Konzervatívni demokrati Slovenska), získal 5,42 percenta hlasov.

Nasledovala šéfka mimoparlamentného Slobodného fóra Zuzana Martináková s 5,12 percenta. O ich hlasy sa zrejme budú uchádzať víťazi prvého kola. Mikloško však už ohlásil, že nepodporí ani jedného z postupujúcich kandidátov, Martináková sa ešte nerozhodla. Kandidáti majú priestor i na presviedčanie nezúčastnených voličov. Účasť totiž len mierne presiahla 40 percent. Výrazným neúspechom sa voľby skončili pre vedca Milana Melníka, za ktorého kandidatúrou stála ĽS-HZDS.

Univerzitného profesora chémie podporilo 2,45 percenta voličov, teda výrazne menej, než sú preferencie strany Vladimíra Mečiara. Ešte horšie dopadla bývalá poslankyňa KSS Dagmara Bollová (1,14 percenta) a kandidát KSS Milan Sidor (1,11 percenta). Ak by Gašparovič v druhom kole zvíťazil, stal by sa prvým prezidentom v histórii Slovenska, ktorý obhájil svoj post. Radičová zas má šancu stať sa prvou slovenskou prezidentkou.

Obaja víťazi prvého kola boli s výsledkami spokojní, väčšiu radosť však predsa len prejavila Radičová, ktorá dostala viac percent, ako sa očakávalo. "Naozaj som dojatá," povedala v noci po zverejnení neoficiálnych výsledkov novinárom. Gašparovič sa vtedy obmedzil len na krátke vyjadrenie, vyhlásil sa však za favorita. "Som presvedčený, že druhé kolo nebude mať iný výsledok," tvrdil.
    

Viacerí politológovia v druhom kole očakávajú tesný súboj, v ktorom sú šance oboch kandidátov vyrovnané. "Ja si myslím, že je to hra s otvoreným koncom, tam sa skutočne nedá nič predikovať," povedala politologička Darina Malová z Univerzity Komenského v Bratislave. "Znížil sa tento rozdiel do takej miery, že v druhom kole Iveta Radičová skutočne môže mať reálnu šancu na víťazstvo," doplnil ju jej kolega z Univerzity Konštantína Filozofa László Öllös.
    

Do akej miery sa môže tesný súboj oboch kandidátov ešte vyostriť, zatiaľ nebolo jasné. Radičová však po voľbách v zrejmej narážke na Gašparoviča poznamenala, že uchádzači by sa nemali vyhýbať ani svojej minulosti. Úradujúcemu prezidentovi totiž v kampani vyčítali jeho spojenectvo s bývalým premiérom Vladimírom Mečiarom v 90. rokoch. Šéf SNS Slota sa zas v hneď prvej reakcii pustil do Radičovej vyhlásením, že ju podporovali najmä slovenskí Maďari.
    

Druhé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 4. apríla.





Kandidát
Počet hlasov
Počet hlasov v %
Dagmara Bollová
21378
1,14
Ivan Gašparovič
876061
46,71
Zuzana Martináková
96035
5,12
Milan Melník
45985
2,45
František Mikloško
101573
5,42
Iveta Radičová
713735
38,05
Milan Sidor
20862
1,11




Viac informácií nájdete na www.ovolbach.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu