Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slováci veria EÚ oveľa viac ako svojej vláde

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slováci veria Európskej únii (EÚ) oveľa viac ako svojej vláde. Podľa jesenného prieskumu Eurobarometer dôveruje únií 70 percent občanov SR, kým slovenskej vláde 46 percent. Menej veria aj regionálnym "vládam".

45-percentná dôvera voči regionálnym a miestnym samosprávam je u Slovákov nižšia ako 50-percentný európsky priemer. Výrazne zaostáva v porovnaní so susedným Rakúskom, kde samosprávam dôveruje 67 percent ľudí.

Napriek tomu si 57 percent občanov SR myslí, že regionálne a miestne samosprávy nie sú dostatočne braté do úvahy pri rozhodovaní na európskej úrovni. V porovnaní s nízkou mierou informovanosti v iných krajinách má až 36 percent opýtaných Slovákov aspoň minimálne informácie o Výbore regiónov, ktorý ako poradný orgán EÚ zastupuje záujmy regiónov, miest a obcí v rozhodovaní o politikách EÚ. Až 75 percent Slovákov by privítalo informácie o tom, kto z regionálnych a miestnych zástupcov ich reprezentuje vo Výbore regiónov v Bruseli a 27 percent očakáva práve od nich informácie o dianí v EÚ.

"Regióny a mestá nie sú vždy dostatočne silné na riešenie veľkých problémov, ako je napríklad rastúca imigrácia či súčasná ekonomická kríza, a ich spolupráca na európskej úrovni je často nevyhnutná. Zároveň však dokážu omnoho efektívnejšie riešiť problémy, na ktoré sú tak Európska únia, ako aj národná vláda, príliš veľké a príliš vzdialené," tvrdí Milan Belica, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja a predseda 9-člennej slovenskej delegácie vo Výbore regiónov.
Približne dve tretiny právnych predpisov EÚ zavádzajú v členských štátoch do praxe miestne a regionálne orgány. Výbor regiónov bol založený v roku 1994, aby poskytol zástupcom miestnych samospráv možnosť vyjadriť sa k obsahu týchto právnych predpisov. Výbor regiónov organizuje každoročne päť plenárnych zasadnutí, na ktorých 344 členov prijíma stanoviská obsahujúce reakciu na legislatívne návrhy.

Lisabonská zmluva udeľuje Výboru regiónov ďalšie právomoci. Ak vojde do praxe, bude musieť Európsky parlament (EP) požiadať o konzultáciu vo všetkých otázkach, ktoré sú dôležité pre regióny a mestá. Výbor regiónov bude môcť podať na európskom Súdnom dvore žalobu, ak sa nazdáva, že právny predpis EÚ nerešpektuje právomoci regionálnych alebo miestnych orgánov. O práci výboru informuje jeho webová stránka www.cor.europa.eu.
O prieskume a práci Výboru regiónov informovala Lucia Žiláková zo zastúpenia Európskej komisie v SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu