Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Slovinsko bude naďalej blokovať vstup Chorvátska do EÚ

ĽUBĽANA - Slovinsko od svojho postoja v spore ohľadom hraníc s Chorvátskom nemieni ustúpiť a zatiaľ nedá zelenú prístupovým rokovaniam svojho suseda do Európskej únie (EÚ).

Najprv sa musia zmeniť podmienky, uviedol v piatok premiér Borut Pahor v Ľubľane. "Ani nositeľ Nobelovej ceny nemôže nájsť zázračné riešenie," povedal Pahor na margo vyjednávacej misie fínskeho exprezidenta a nositeľa Nobelovej ceny mieru Marttiho Ahtisaariho. Návrh Európskej komisie na sprostredkovanie rokovaní napriek tomu privítal ako "možno najlepšie a jediné riešenie".

Chorvátsko sa naproti tomu stavia k Ahtisaariho misii skepticky. Premiér Ivo Sanader zdôraznil, že si počká na konkrétne návrhy EÚ. "Doteraz nebola žiadna bilaterálna otázka pozdvihnuté na prekážku prístupových rokovaní a tak by to malo aj zostať," zdôraznil. Pahor v tejto súvislosti uviedol, že nechce vyrábať v EÚ žiadne problémy, je však pripravený pre ochranu národných záujmov Slovinska toto riziko podstúpiť.

Slovinsko, ktoré vstúpilo do EÚ a NATO v roku 2004, blokuje prístupové rozhovory Chorvátska do EÚ už od decembra. Dôvodom napätých vzťahov medzi Ľubľanou a Záhrebom je dlhodobý spor susedov o malý kúsok mora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu