Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Abrahám: Fico sa bojí o víťazstvo Gašparoviča, útokmi škodí všetkým

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico má strach o víťazstvo prezidenta Ivana Gašparoviča vo voľbách, a preto arogantne útočí voči opozičnej kandidátke Ivete Radičovej, myslí si politológ Samuel Abrahám.

Podľa neho Radičovej vyjadrenie, že ak vyhrá, chce spolupracovať so Smerom-SD, bolo veľkorysou a prirodzenou reakciou, pretože funkcia prezidenta má byť nadstranícka. Ficovu kritiku Radičovej považuje za dôkaz, že premiér nechce akceptovať nadstraníckosť prezidenta, čím škodí celej spoločnosti. "Ak aj pán Gašparovič vyhrá, tak sa z neho stane len taký Medvedev," reagoval Abrahám. Domnieva sa, že predseda vlády začal s podpásovými útokmi, lebo je nervózny z toho, že jeho kandidát Gašparovič nemá "šťavu a vitalitu".

Ficove slová, že Radičová nemá žiaden vzťah k demokracii, označil za nepatričné a nezmyselné. Podľa neho na Slovensku je už 20 rokov demokracia a Radičová by musela žiť v absolútnej izolácii, aby nevedela, o čom je demokracia. Abrahám si navyše myslí, že aj nepriateľ demokracie vie, čo je jej podstatou. Podľa neho Fico si mal radšej udržať odstup, pretože s víťazom volieb bude musieť spolupracovať.

Podľa politológa Michala Horského sa premiér Fico i šéf SNS Ján Slota v posledných dňoch príliš agresívne správajú voči protikandidátom Ivana Gašparoviča, najmä voči Ivete Radičovej. Ako dodal, stavili na úzko stranícky prístup ku kampani a útoky voči Radičovej môžu byť kontraproduktívne. "Takéto primitívne útoky skôr uškodia Ivanovi Gašparovičovi, než ublížia opozičnej kandidátke Ivete Radičovej," tvrdí Horský. Myslí si, že Fico sa rozhodol ostro vystúpiť proti Radičovej, lebo podpora Gašparoviča má klesajúci trend.

Premiér Fico dnes zvolal mimoriadnu tlačovú besedu, na ktorej okrem iného zaútočil na Radičovú. Povedal, že nikdy nezíska podporu premiéra a Smer-SD s ňou nikdy nenájde spoločnú reč. Vyčítal jej, že nespĺňa ani jeden z predpokladov, ktoré očakáva od prezidenta. Obvinil ju z toho, že nemá žiaden vzťah k Slovensku a bola proti jeho vzniku. Ďalej vyhlásil, že má vážne defekty v sociálnej oblasti a nemá žiadny vzťah k demokracii, pretože nikdy neodsúdila kupovanie poslancov za Dzurindovej vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu