Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ľudia budú môcť previesť bezcenné akcie na FNM

NR SR
NR SR

BRATISLAVA - Majitelia akcií, ktoré stratili hodnotu, sa budú môcť vyhnúť poplatkom za ich evidenciu prevodom na Fond národného majetku.

V stredu o tom rozhodol parlament. Zmenu navrhlo ministerstvo financií. Časť vlastníkov sa totiž sťažovala, že sa bezcenných akcií nemôžu nijako zbaviť, Centrálny depozitár cenných papierov však od nich požadoval poplatky za vedenie účtov aj niekoľko stoviek eur.

Svoju hodnotu stratili napríklad akcie z kupónovej privatizácie z deväťdesiatych rokov minulého storočia. Novela zákona o cenných papieroch umožní, aby ľudia previedli akcie na Fond národného majetku a tým sa zbavili povinnosti uhrádzať príspevky za ich evidenciu. Fond bude navyše musieť raz ročne majiteľom posielať výpis z účtov, ktoré sú spoplatnené.

Poslanci využili hlasovanie o novele aj na zmenu zákonov o odpadoch a o Environmentálnom fonde. Súhlasili so zmiernením pravidiel tvorby peňažnej rezervy pre rekultiváciu skládok po ich uzavretí. Od zverejnenia novely v zbierke zákonov budú môcť prevádzkovatelia skládok na tento účel odkladať zdroje v porovnaní so súčasnosťou v polovičnej výške.

Podnetom na návrh bolo podľa dnešného vyjadrenia premiéra Roberta Fica stretnutie s predstaviteľmi hutníckej spoločnosti U.S. Steel Košice. Podnik by podľa skorších informácií úľavou ušetril 10 až 15 miliónov eur (301,26 až 451,89 milióna Sk). Peniaze by v čase svetovej hospodárskej krízy a problémov s výrobou mohol využiť na iné účely.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu