Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podľa vodohospodárov bude dnes Morava klesať

(Zdroj: TASR)

TRNAVA – Podľa vodohospodárov sa situácia na rieke Morava bude v priebehu dnešného dňa zlepšovať, voda by mala klesnúť na všetkých jej úsekoch.

„Zo strany Českej republiky boli znížené prietoky z vodného diela Nové Mlýny a takisto na hornom úseku Moravy je zrejmý dosť intenzívny pokles, čo sa prejaví aj u nás,“ uviedol pre agentúru SITA Peter Minárik, technický námestník riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku, Odštepného závodu Bratislava. Vodohospodári stále odstraňujú stromy a naplavené odpadky, aby sa neupchali mostové profily, čo by mohlo hladinu vody zdvihnúť.

Podľa Minárika však rieka Morava zrejme ešte nemá to najhoršie za sebou. „Snehu je stále dosť, na Morave môže byť povodeň kedykoľvek, aj v lete,“ skonštatoval. Dôkazom sú podľa neho povodne v rokoch 1999 a 2002, kedy hladinu zdvihli takzvané letné vody. Marcovú povodeň si naposledy povodie Moravy pamätá v roku 2006. „Bola to viac ako storočná voda, vtedy sme aj naposledy vyhlásili tretí povodňový stupeň na rieke Morava,“ uviedol Minárik. V súčasnosti stále pretrváva druhý povodňový stupeň, hoci podľa internetovej stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu hladina rieky na viacerých úsekoch dosahuje hodnoty tretieho stupňa povodňovej aktivity.

Podľa Minárika sú vodohospodári pripravení na ďalšiu nádielku zrážok. „Znížili sme stupne aj na vnútorných tokoch, napríklad na Brestovci je povodňový stupeň úplne zrušený a na Myjave sme odvolali druhý stupeň,“ dodal Minárik.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu