Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kauza objednávateľa Kubašiakovej vraždy do finále

Ján Kubašiak
Ján Kubašiak

BANSKÁ BYSTRICA – Prezentáciou listinných a ďalších dôkazov bude v pondelok, 9. marca, na Okresnom súde v Banskej Bystrici pokračovať odročené hlavné pojednávanie s 55-ročným breznianskym podnikateľom Igorom Šajgalom Prokurátor ho obžaloval ako objednávateľa úkladnej vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky.

Okrem objednávky vraždy údajne Igor Šajgala voči Kubašiakovi a jeho manželke spáchal aj pokus trestného činu vydierania. V prípade, že prokurátor i obhajoba nepredložia súdu ďalšie návrhy na doplnenie dokazovania, pojednávanie by sa mohlo skončiť rozsudkom. Igora Šajgalu ako bývalého Kubašiakovho spoločníka zadržala polícia v júni 2007 pre podozrenie, že si objednal jeho vraždu.

Na procese s bývalými policajtmi Róbertom Petlušom a Róbertom Červeňanom horehronský podnikateľ povedal, že ich nepozná a nikdy sa nestretli. Podľa obžaloby si však Igor Šajgala vraždu objednal, pretože sa s Kubašiakom nedohodli na majetkovom a právnom postavení v spoločných obchodných spoločnostiach.

Korunným svedkom proti údajnému objednávateľovi je Karol D., ale podľa obhajoby je nevierohodný a klame. Pri útoku na Kubašiaka v novembri 2005 boli Róbert Petluš, Róbert Červeňan a Juraj Roszík, v tom čase aktívny policajt v Trenčíne. Za Kubašiakovu vraždu odsúdili bývalého vyšetrovateľa Róberta Petluša na 25 rokov väzenia.

Jeho spoluobžalovaného Róberta Červeňana poslali súdy do väzenia na osem rokov. Roszík spolupracoval s políciou a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Podľa nej prijal trest 8,5 roka väzenia so stredným stupňom stráženia a zaplatil pokutu 1660 € (50 tisíc korún). Obžalovaný podnikateľ skutky popiera.

Ak ho súd uzná za vinného, hrozí mu trest odňatia slobody na 25 rokov, alebo doživotie. Proces s Igorom Šajgalom sa začal v októbri minulého roku. Okrem príbuzných a zamestnancov firiem, vypovedali aj odsúdení expolicajti Juraj Roszík a Róbert Petluš a ďalší svedkovia. Igor Šajgala má štyroch obhajcov, medzi nimi je i bývalý riaditeľ SIS Vladimír Mitro.

Záujmy vdovy po Jánovi Kubašiakovi v procese s údajným objednávateľom vraždy zastupujú dvaja splnomocnenci, z nich jeden je bývalý generálny prokurátor SR Michal Vaľo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu